- 4 cartofi mijlocii - 2-3 morcovi - 3-4 fire de cârnăciori subțiri - o ceapă - un tub de brânza topită cu verdeață - pătrunjel tocat - sare, piper Am tăiat cârnăciorii în felii, cartofii cubulețe, morcovii rondele și ceapa mărunt. Într-o cratiță maricică, am pus la călit ceapa. Am adăugat și legumele. Pe lângă cartofi, morcovi și ceapă am adăugat și o mână de bureți gălbiori. Le călim așa 2-3 minute. Adăugăm peste ele apă cât să le acopere. Punem și sare. Le lăsăm la fiert până sunt fierte de jumătate si adăugăm cârnăciorii. Lăsăm să fiarbă până cand sunt fierți și cârnăciorii. Acum vine finalul grandios: se adaugă brânza topită, se amestecă bine până când brânza se încorporează bine în tocăniță. La final punem patrunjelul.
Vă doresc poftă bună!
Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe
De asemenea, dacă ți-a plăcut rețeta, apreciez dacă o distribui. Iar dacă o pregătești și tu, anunță-mă și pe mine. Poți folosi @cu_lili_in_bucatarie pe Instagram, @CuLiliinbucatarie pe Facebook și așa voi afla și eu că te-ai bucurat de o rețetă de a mea.
Întâi facem siropul. Punem într-o
tigaie, zahărul cu puțină apă și punem pe foc, să se caramelizeze. Pregătim și 200
ml de cafea. Am ales o cafea aromată și foarte bună de la Leonard Caffe Romania.
Adăugăm cafeaua peste zahărul
caramelizat și lăsăm să mai fiarbă încă 2-3 minute.
Foile le pregătim astfel:
Punem ouăle într-un bol, adăugăm un
praf de sare, zahărul și amestecăm foarte bine, Adăugăm treptat și uleiul și amestecăm
bine. Adăugăm jumătate din compoziția de zahăr ars cu cafea, care trebuie sa fie
rece și o linguriță de bicarbonat. La final adăugăm făină cât cuprinde, să
obținem un aluat pe care să îl putem întinde. Împărțim aluatul în 5 părți
egale. Întindem foile și le coacem pe dosul tăvii, pe care o ungem cu ulei. Foile
le coacem la o temperature de 200 de grade, cca 10 minute, sau până cînd foile
sunt rumene.
Crema:
4 linguri de zahar le amestecăm
cu 4 linguri de făină, 3 de cacao și esența de vanilie. Adăugăm treptat
laptele, să nu facă cocoloașe. Adăugăm și restul de sirop. Ducem crema pe foc
și o lăsăm la fiert până se îngroașe și obținem consistența dorită. Dacă
consistența e bună, oprim focul și o lăsăm să se răcească puțin, după care
adăugăm untul. Amestecăm bine până ce acesta se încorporează complet. O lăsăm
să se răcească bine. După care o să începem asamblarea prăjiturii.
Punem o foaie la bază, adăugăm
crema, ungem uniform. Repetăm procesul până se termină foile.
Deasupra facem o glazură din 200
gr ciocolata neagră și 5 linguri de ulei de floarea soarelui.
Dăm la rece prăjitura, până a
doua zi.
Poftă bună!
Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe
De asemenea, dacă ți-a plăcut rețeta, apreciez dacă o distribui. Iar dacă o pregătești și tu, anunță-mă și pe mine. Poți folosi @cu_lili_in_bucatarie pe Instagram, @CuLiliinbucatarie pe Facebook și așa voi afla și eu că te-ai bucurat de o rețetă de a mea.
Ciorba de fasole cu carne afumată , imi lasa gura apă,
mai ales cănd avem și o ceapă verde alături. Si mai ales când este pregătită ca
în Ardeal cu tarhon și rântaș , atunci poți să spui că savurezi o ciorbă de
fasole cu carne afumată autentică. Mama o făcea cu rântaș, dar eu am renunțat
la el. Putem folosi fasole albă sau pestriță. O fasole foarte bună, când nu am
din grădină, am găsit pe site-ul www.nota11.ro
Se pune
fasolea la înmuiat și se lasă peste noapte. A doua zi, scurge bine fasolea de
apa în care a stat la înmuiat. Punem într-o oală, o acoperim cu apă rece și o punem
la fiert pentru aproximativ 10 minute. Dupa ce dă în câteva clocote, scurgem
fasolea, aruncăm apa.
Repetăm
procedeul anterior. De aceasta data adaugăm peste fasole apă caldă.
Între timp,
spalăm bine ciolanul afumat sau fleica. Îl punem la fiert într-o oală, în apă
rece și lăsăm la fiert aproximativ 40-50 de minute. Timpul de fierbere nu este
exact. Verificăm cu o furculiță dacă pătrunde ușor.
Toacăm ceapa
solzișori și o punem la călit într-o lingură de ulei de floarea soarelui. Când
ceapa s-a înmuiat, adăugăm în oală, morcovul și păstârnacul, tăiate rondele. Le
lăsăm până se înmoaie ușor. Adăugăm
peste legume două linguri de pastă de ardei și amestecăm bine cu o lingura de
lemn.
Cand
ciolanul sau carnea este fiert, îl
scoatem din apă, luăm carnea de pe os și o tăiem în bucăți mai mici.
Adaugăm în
oală bucățile de carne afumată și amestecăm bine.
Mie îmi
place să pun în oală la fiert cu fasolea, pe lângă carne și bucăți de slănină
încrestate.
Acoperim
totul cu apă caldă și asezonăm cu sare și piper. Punem un capac peste oală. Dăm
focul mic și lasăm ciorba sa fiarbă încet.
Când fasolea
este fiartă, oprim focul și presărăm pătrunjel și tarhon, care pot fi proaspete
sau uscate.
Ciorba de
fasole cu ciolan afumat este gata! Să avem poftă bună!🙂
Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe
De asemenea, dacă ți-a plăcut rețeta, apreciez dacă o distribui. Iar dacă o pregătești și tu, anunță-mă și pe mine. Poți folosi @cu_lili_in_bucatarie pe Instagram, @CuLiliinbucatarie pe Facebook și așa voi afla și eu că te-ai bucurat de o rețetă de a mea.
Vrei un
loc aparte, la munte, inedit și tare frumos, unde să mai uiți de orașul prea
obositor? Îți propun o locație de vis, cu o priveliște de poveste,care îți va bucura sufletul și îți va alina
mintea: ,,Cabana Livia’’. Este cazarea pe care trebuie să o încerci vara
aceasta. Și nu numai. Este locul potrivit să vii atât iarna, cât și toamna.
Unde?
În
satul Beznea, comuna Bratca, la 63 km de Oradea, 98 km de Cluj-Napoca, 86 km de
Jibou și 144 km de Dej.
Comuna
Bratca care este în extremitatea de est a Depresunii Vad-Borod, la poalele de
nord-est ale Munţilor Pădurea Craiului, pe râul Crişul Repede, în zona de
confluenţă cu râul Brătcuţa.
Localitatea
Beznea este situată în estul judeţului Bihor, lângă granița cu județele Sălaj
și Cluj. Aflat la aproximativ 60 km distanţă de municipiul Oradea, accesul spre
Beznea se face fie pe drumul european E60 (DN1), dinspre Borod, fie pe calea
ferată, folosind gara din Bratca. Beznea este așezat pe podișul cu același nume
și este străbătut de la nord la sud de Valea Beznii (lungime 9 km), afluent al
Crișului Repede.
Știți
acele momente când simți că orașul sau toate problemele te obosesc și simți nevoia să fugi undeva,
departe, la munte, într-un loc mai izolat, ca să-ți aduni gândurile? Vă dau o
idee super tare. Cum ar fi să vă cazați într-o cabană frumos amenajată și să vă
relaxați pescuindîn balta din grădină.
Cabana
este structurată pe două nivele: parter și mansardă și o cabănuță de două
persoane. Dotări: centrală termică, apa calda, apa potabilă. La parter se afla bucătăria
care este complet utilată (frigider, plita, cuptor, hota, chiuveta.), loc de
luat masa, canapea extensibila, un spațiu pentru anumite activitati (jocuri,
TV, Wi-fi) și o baie utilata.
La
mansardă se găsesc două camere cu paturi matrimoniale plus un pat de o persoană.
Cabana mai deține o filigorie cu grătar și o baltă de pește cu ponton pentru
pasionații de pescuit și nu numai. Pe ponton putem face și plajă pe cele două
șezlonguri, alături de care avem și două umbrele. Pentru copii este amenajat un
loc de joaca cu trambulina si loc de jucat cu mingea.
Ideală
pentru o relaxare de sfârșit de săptămâna.
Pont 1: locul
este child friendly, așa că cei mici sunt bineveniți. Locația este potrivită
pentru 2 familii cu copii sau pentru 2-3 cupluri.
Pont 2: Se poate
pescui sau amatorii de drumeții pot încerca o aventură prin zonele din
împrejmuiri.
Este
locația perfectă pentru un concediu de poveste, și, de ce nu, să vă
impresionați și prietenii. Este liniște, sunt peisaje de poveste și veți avea
parte de relaxarea de care aveți nevoie, departe de haosul orașului.
Cum
ajungi?
Se poate
ajunge ușor, drumul este accesibil, chiar și cu mașină mică.
Cum
rezervi?
Pentru
rezervări, vă las numărul de telefon: 0751.544.329.
Ce poți
să faci în zonă?
Trasee
montane;
Plaja de
la Șuncuiuș;
Valea
Brătcuței;
Peștera
Vântului, Peștera Unguru Mare, Peștera Bătrânului si Izbândiș;
Valea și
Cascada Boiului;
Peștera
Vadul Crișului;
Cascada
Vadul Crișului;
Circuitul
Cheile Cuților;
Rafting
pe apele Crișului Repede;
Traseele
de via ferrata din Munții Pădurea Craiului!
Dacă ți-a
plăcut acest articol, mă poți susține cu un SHARE .
Dacă vă plac postările mele, mă puteți urmări și pe
De asemenea, dacă ți-a plăcut rețeta/postarea, apreciez dacă o distribui. Iar dacă o pregătești și tu rețeta, anunță-mă și pe mine. Poți folosi @cu_lili_in_bucatarie pe Instagram, @CuLiliinbucatariesicalatorii pe Facebook și așa voi afla și eu că te-ai bucurat de o rețetă de a mea.
Acest blog a luat naștere din pasiunea mea pentru gătit și continuă cu locurile frumoase pe unde călătoresc. Gătesc cu placere într-o bucătărie normală pe care oricine o are acasă. De aceea, majoritatea rețetelor prezentate sunt rețete de familie, cum le spun eu, ușor de făcut și la îndemana oricui.