În săptămâna Lăsatului secului de carne este permis a se consuma produse ce cuprind în componenţa lor: lapte, brânză şi ouă.
Voi încerca să vin în sprijinul credincioşilor cu câteva reţete care să respecte acest canon.

A. PLĂCINTE

Plăcintă cu brânză de vaci I
• făină 600 g
• ouă 3 buc
• unt 300 g
• zahăr 250 g
• brânză de vaci 400 g
• stafide 75 g
• coajă rasă de lămâie 25 g
• sare
Din făină, unt, 50 g zahăr şi puţină sare se prepară o cocă fragedă, din care se întind două foi.
Se unge o tavă cu unt, se tapetează cu făină şi se întinde în tavă prima foaie, peste care se pune umplutura preparată din brânză de vaci amestecată cu restul de zahăr şi gălbenuşurile.
Albuşurile se bat bine şi se încorporează uşor în compoziţia de brânză de vaci, împreună cu stafidele, care au fost în prealabil ţinute în apă câteva ore.
Peste umplutură se întinde cea de a doua foaie şi se coace la foc potrivit.
Când este gata se pudrează cu zahăr, se porţionează şi se aşază pe platou.

B. SALATE

Salată de roşii umplute cu ţelină crudă şi sos picant
• 8 roşii
• 2 rădăcini ţelină
• 2 cepe mici
• 1 castravete în oţet
• 1 ou
• 100 g ulei
• Pătrunjel verde
• Tarhon
• Sare
Se taie căpăcelele şi se scobesc roşiile, se sărează şi se umplu cu salată de ţelină rasă amestecată cu sosul de mai jos.
Se prepară un sos din cele două cepe mici, castravete, gălbenuşul tare, sare, ulei şi tarhon.
Se decorează după ce au fost aşezate pe platou cu pătrunjel verde tocat.

C. SOSURI

Sos maioneză
• 1 gălbenuş crud
• 150 g ulei
• ½ lămâie
• Sare
• Piper
Se pune într-un castron gălbenuşul cu un praf de sare şi de piper.
Se amestecă.
Se toarnă la început uleiul picătură cu picătură, amestecând continuu în acelaşi sens.
Când gălbenuşul s-a legat se măreşte cantitatea de ulei turnat.
Din când în când se adaugă şi câteva picături de zeamă de lămâie.
Maioneza se poate pregăti şi dintr-un gălbenuş crud şi unul fiert astfel: se sfărâmă mai întâi gălbenuşul fiert şi apoi se amestecă cu cel crud. Se măreşte cantitatea de ulei.
Dacă maioneza are tendinţa de tăiere se adaugă câteva picături de apă rece şi se amestecă în continuare.

D. BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME

Borş de sfeclă cu cartofi şi smântână
• zarzavat de supă
• 1 sfeclă
• ¼ kg cartofi
• ½ l borş de putină
• 1 gălbenuş
• 2 linguri smântână
• Sare
Se curăţă, se spală şi se rade zarzavatul şi jumătate de sfeclă.
Se fierb cu 1 ½ l apă, cu sare şi apoi se adaugă cartofii.
Când legumele sunt fierte se toarnă peste ele borşul clocotit separat şi strecurat împreună cu restul de sfeclă rasă.
Se drege cu un gălbenuş bătut cu smântână.
Borşul poate fi înlocuit cu ½ kg roşii.

E. MÂNCĂRURI

Omletă cu ciuperci
• 6 ouă
• 50 g unt
• 2 linguri lapte
• Sare
• Piper
• Umplutură din: 6 ciuperci, 50 g unt, sare
Ciupercile tăiate felii se înăbuşe în unt până ce se înmoaie şi scade apa.
Separat se bat ouăle, se adaugă două linguri de lapte, sare şi piper.
Se toarnă compoziţia în grăsimea încinsă, se amestecă şi se lasă până se prinde de margini.
Se desprinde cu un cuţit lat de pe fund şi se pune compoziţia de ciuperci când ouăle încep să se întărească.
Se întorc marginile spre mijloc din două părţi opuse, apoi, când este rumenită se scoate prin alunecare pe o farfurie.
Se prepară la foc iute.

F. DULCIURI

Prăjitură cu nucă I
• 200 g făină
• 200 g unt
• 200 g cartofi
• 1 ou
• ½ pahar zahăr
• 200 g miez de nuci
• Zahăr vanilat
Cartofii fierţi în coajă fierbinţi se curăţă şi se zdrobesc cu furculiţa, apoi se amestecă cu untul, făina şi gălbenuşul.
Se frământă.
Se întinde o foaie de 1 cm grosime.
Separat se face un sirop gros din zahăr, se amestecă cu nucile date prin maşină şi cu albuşul bătut spumă.
Se întinde peste foaie, se răsuceşte ca un sul şi se taie bucăţi de 4 – 5 cm, care se pun pe tavă bine unsă şi se dau la cuptor.
Când sunt coapte se scot pe un platou şi se pudrează cu zahăr vanilat.