Toata lumea sarbatoreste Valentines Day, dar iata ca si noi avem sarbatoarea tineretii si a iubirii care este pe 24 februarie. De ce sa nu o sarbatorim? Fiind sarbatoarea tineretii si a iubirii putem oferii cadouri si flori, mai ales flori . Acuma gasim si florarii online, de unde putem alege si trimite chiar  trandafiri de lux .

 


Dar de ce sa trimitem numai flori? Ce ii mai putem trimite unei femei? Cosmetice, nu? Cosmetice de facut cadou putem comanda si online, de pe internet.

Ce stim noi despre Dragobete?

Pe vremuri, in preajma zilei de 1 martie, cel mai adesea pe 24 februarie, oamenii tineau sau faceau Dragobetele (Ziua Indragostitilor, Cap de primavara, Logodnicul Pasarilor). Probabil ca luna februarie era considerata luna de primavara, iar ziua de 24 era inceputul anului agricol (uneori ziua iesirii ursului din barlog). Este momentul in care natura se trezeste, pasarile isi cauta cuiburi, iar oamenii, in special tinerii, intra si ei in rezonanta cu ea.

           Divinitate mitologica similara lui Eros sau Cupidon, Dragobete este considerat a fi fiul Dochiei, un barbat chipes si iubaret nevoie mare. Nu blajin ca Sf. Valentin, ci navalnic el era la daci zeul care, ca un "nas cosmic", oficia in cer la inceputul primaverii nunta tuturor animalelor. In decursul anilor aceasta traditie s-a extins si la oameni. Astfel, de Dragobete, fetele si baietii se intalnesc pentru ca iubirea lor sa tina tot anul, precum a pasarilor ce se "logodesc" in acesta zi.

            Motivatia preluarii obiceiului pasarilor era profunda, din moment ce pasarile erau privite ca mesagere ale zeilor, cuvantul grecesc "pasare" insemnand chiar "mesaj al cerului".
          Dragobete este si un zeu al bunei dispozitii de ziua lui facandu-se petreceri, oferindu-se cadouri (trandafiri, cosmetice,etc.), iar de acolo porneau de multe ori viitoarele casnicii... 

            Credinta populara romaneasca spune ca cei care participa la Dragobete vor fi feriti de boli tot anul. Asadar: dimineata, imbracati in cele mai bune haine, tinerii se intalneau in centrul satului sau in fata bisericii. Daca timpul era favorabil, porneau cantand in grupuri catre padure sau prin lunci in cautarea ghioceilor si a altor plante miraculoase(folosite pentru descantece de dragoste), daca vremea era urata se adunau la unii dintre ei acasa si se tineau de jocuri si de povesti.
             De Dragobete se faceau logodne simbolice pentru anul urmator (uneori le urmau logodnele adevarate) sau fetele si baietii faceau fratii de sange. 

În această zi satele româneşti răsunau de veselia tinerilor şi de zicala : Dragobetele sărută fetele.

Sursa informatii: internet


Iata cateva buchete ce le putem gasi pe florarii online: