Pentru ca mâncarea să fie mereu delicioasă, hrănitoare și gătită cu ușurință, un rol important îl joacă nu doar alimentele pe care le folosești, dar și ceea ce folosești.

Vasele și ustensilele de bucătărie trebuie să fie de calitate superioară. Astfel, nu doar că vei găti mai ușor, și vei avea mai puține șanse să arzi mâncarea, dar nu te vei expune riscului de intoxicare cu substanțe de pe vase.

Vasele termorezistente sunt din ce în ce mai populare.

La noi în ţară, primele produse din sticlă termorezistentă au apărut pe vremea regimului comunist, când relaţiile cu ţările socialiste erau foarte strânse. Cum Yena se afla în fosta RDG (Republica Democrată Germană) şi cum vasele pentru cuptor erau importate de acolo, au fost cunoscute în popor ca sticlă de Yena.

La vasele Yena sticla este un material stabil, inert, care nu reacţionează cu alimentele, indiferent de pH-ul lor, motiv pentru care aceasta a fost folosită la gătitul şi conservarea alimentelor încă din cele mai vechi timpuri. Avantajul major al vaselor yena, explică Lygia Alexandrescu, constă în faptul că furnizează o distribuire uniformă a căldurii în timpul procesului de preparare termică a alimentelor. De asemenea, gustul şi aroma alimentelor astfel gătite sunt deosebite, fiind dublate şi de calitatea nutriţională aproape integrală a acestora.

Cum sa întreținem vasele din sticlă termorezistentă?

Vasele de tip yena sunt făcute din sticlă supusă procesării termice pentru a-i spori duritatea și rezistența. De asemenea, procedeul mai e folosit pentru a determina sticla să se spargă în bucăți mai mari, nu în cioburi mărunte. Materialul rezultat se zgârâie cu ușurință, de aceea curățarea vaselor de tip yena este problematică. Există totuși câteva sfaturi ce pot fi puse în aplicare pentru întreținerea vaselor din sticlă termorezistentă:

1. Dacă e posibil, imediat după ce ați terminat de gătit mâncarea, aranjați-o în farfurii sau mutați-o într-un alt recipient. Dacă puteți, spălați vasul de tip yena imediat.

2. Dacă nu e posibil asta, clătiți-l pentru a evita lipirea și mai accentuată a mâncării. Ulterior, când ajungeți să-l spălați, umpleți chiuveta cu apă foarte fierbinte și cu detergent de vase. Lăsați vasul să stea în apă pentru câteva minute.

3. Spălați vasul. Dacă aveți nevoie de ceva mai puternic decât detergentul de vase, pudrați praf de copt pe buretele de vase și apoi încercați din nou.

4. Dacă praful de copt nu este suficient pentru resturile de mâncare de pe vas, înlocuiți-l cu sare.

5. Clătiți și apoi uscați vasul.

Avantajul acestor tipuri de vase constă în faptul că furnizează o distribuire uniformă de căldura în timpul procesului de preparare termică a mâncării.

Pe Yena.ro, vasele din sticlă termorezistentă sunt disponibile într-o varietate de forme și de dimensiuni, fiind folosite în special în cuptor, pentru prepararea cărnii, legumelor, prăjituri și alte deserturi.

Sursa net.