Saratelele
cu chimen sunt printre gustarile noastre preferate. Când avem poftă de ele,
repede mă apuc și le fac.
La cât
sunt de gustoase aceste sărățele cu chimen la presă, alături de covrigei, pentru masa de Crăciun nici nu ne-am gândit la
o altă gustare sărata. Chiar dacă coptul lor durează ceva vreme, nu pot zice ca
nu e așa, vă asigur că merită orice efort. Nimic nu se compară cu gustul
copilariei, așa că să vină lumea la sărețele cu chimen!
Am
folosit la aceasta rețetă unt Solomonescu. Saratelele au iesit fragede si pline
de gust. Saratelele merita Lactate Solomonescu, Craciunul merita Lactate
Solomonescu!
Într-un
castron încăpător punem făina și untul tăiat cubulețe. Frământăm cu degetele până
când obținem un aluat nisipos. Adăugăm brânza, oul, praful de copt, sarea,
chimenul și sifonul pe rând. Frământăm în continuare până când aluatul se
dezlipește de pe mâini.
Păstrăm
la îndemână câteva linguri de făina în cazul în care aluatul este prea
lipicios. Le adăugăm doar daca este nevoie.
Din aluat
modelam bile de mărimea unor chiftele. Am pus presa pe flacara plitei, să se
încălzească, iar în mijloc am pus, pe rând, bilele pregătite. Am copt sărățelele
1 minut pe fiecare parte, apoi le-am scos într-un lighean. La primele bucăți
s-ar putea să se lipească puțin de presă, dar cu ajutorul unui cuțit le
desfacem.
Spor și
poftă bună!
Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe
De asemenea, dacă ți-a plăcut rețeta, apreciez dacă o distribui. Iar dacă o pregătești și tu, anunță-mă și pe mine. Poți folosi @cu_lili_in_bucatarie pe Instagram, @CuLiliinbucatarie pe Facebook și așa voi afla și eu că te-ai bucurat de o rețetă de a mea.
Zilele
acestea am intrat în posesia unor bunătăți de șerbeturi la Serbet delicios. Serbetul
este o crema fondantă din sirop, zahăr, zeamă de lămâie. Cine s-a născut și a
copilărit în anii '80 știe despre ce vorbesc. Borcanele acelea colorate de
serbet din fructe pe care adoram sa le savurăm. Azi am făcut rapid câțiva biscuiți
fragezi pe care i-am umplut cu serbet. Am avut mai multe arome: de ciocolata,
zmeură, vișine, mentă, cireșe amare, trandafiri și asortat. Am pe lista de
încercări și o ruladă cu cremă de șerbet.
Batem oul
cu zahărul. Adăugăm untura și amestecăm bine. Adăugăm făina, praful de copt și
esența de vanilie. Aluatul trebuie sa fie moale, dar nelipicios. Presărăm făină
pe blatul de lucru, întindem o foaie de aluat și decupăm cu formele pentru
biscuiți. Punem biscuiții într-o tava tapetată cu hartie de copt și coacem
aprox. 10-15 minute la cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Când încep să se
aurească pe margine, sunt gata. După ce scoatem biscuiții din cuptor, îi umplem
cu șerbet.
De asemenea, dacă ți-a plăcut rețeta, apreciez dacă o distribui. Iar dacă o pregătești și tu, anunță-mă și pe mine. Poți folosi @cu_lili_in_bucatarie pe Instagram, @CuLiliinbucatarie pe Facebook și așa voi afla și eu că te-ai bucurat de o rețetă de a mea.
De cîte
ori suntem prea ocupați și nu reușim să stăm mai mult în bucătărie. Azi vă
sugerez o salată simplă de cartofi cu telemea. O cină ușoară și foarte
gustoasă. O putem servi și alături de un grătar, cîrnăcior sau aripioare
crocante.
Salata
este foarte uşor de realizat, ca orice salată şi nu necesită mult timp petrecut
în bucătărie .
Spălaţi
cartofii şi îi fierbeţi în coajă.
Cartofii
( calzi încă) se decojesc. Într-un bol se rade, pe răzătoarea mare, un strat de
cartofi, se presară sare și piper.Se acoperă cu 2-3 linguri de
smântână. Deasupra se rade, apoi un strat de telemea.
Se
continuă la felcu straturile până se
termină ingredientele, ultimul strat fiind de telemea.
Salata e
gata și e numai bună de servit.
Poftă
bună!
Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe
De asemenea, dacă ți-a plăcut rețeta, apreciez dacă o distribui. Iar dacă o pregătești și tu, anunță-mă și pe mine. Poți folosi @cu_lili_in_bucatarie pe Instagram, @CuLiliinbucatarie pe Facebook și așa voi afla și eu că te-ai bucurat de o rețetă de a mea.
Bune pentru desert sau micul dejun lângă o cafea sau o cană cu
lapte.
Prepararea
aluatului. Seincepe prin a se prepara
maiaua. Se pune la dospit într-un pahar drojdia cu două linguri de zahăr ,
putin laptele calduţ şi o lingură de făină. Se amestecă bine compozitia şi se
lasă circa 10 minute să dospească . Ouăle se mixează cu sarea şi uleiul, pană
devin ușor cremoase .Într-un bol se
cerne făina, se adaugă şi restul de zahăr, ouăle, laptele, maiaua şi se
frămantă compoziția. După ce e frământată bine se împarte aluatul în două părţi
egale. Într-o parte se adaugă 3 linguri de cacao amestecate cu 2 linguri de
ulei. Se frământă bine fiecare parte de aluat si selasă la dospit circa 50 de minute. Se va obține un aluat asemănător celui de
cozonac. După ce a dospit, fiecare bucată de aluat se împarte în 8 părţi egale.
Vom obtine 8 bucăţi de aluat cu cacao şi 8 bucăți de aluat albe . Se ia o
bucată de aluat albă se întinde in foaie rotundă, apoi se ia o bucată din
aluatul cu cacao şi se întinde in foaie rotundă.
Se aşează
bucata cu cacao peste ceaalbă sau
invers şi se taie în 8 părţi egale, care se umplu cu rahat,gem, nucă,
după preferinţa fiecăruia.
Cornuleţele
se pun la copt în tava de la aragaz, tapetată cu hârtie de copt, apoi se coc
circa22 de minute în cuptorul încins la
180˚.
Cât timp cornurile sunt la cuptor preparăm siropul. Intr-o
oală se fierbe apa cu zahărul si se lasă la răcit. După ce sunt coapte cornulețelese scotcalde din cuptor și se trec repede prin sirop.
Vă doresc poftă bună!!
Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe
De asemenea, dacă ți-a plăcut rețeta, apreciez dacă o distribui. Iar dacă o pregătești și tu, anunță-mă și pe mine. Poți folosi @cu_lili_in_bucatarie pe Instagram, @CuLiliinbucatarie pe Facebook și așa voi afla și eu că te-ai bucurat de o rețetă de a mea.
Cu o
aromă deosebită, dovleacul poate fi adăugat într-o mulțime de rețete, iar cea mai
cunoscută rețetă este, cu siguranță, supa cremă de dovleac. Un preparat sățios,
aromat și foarte gustos care se pregătește din doar câteva ingrediente și în
doar 30 de minute. Supa cremă de dovleac poate fi consumată la prânz, dar și la
cină ca fel principal de mâncare. Alături de crutoane proaspete și de câteva
semințe de dovleac presărate deasupra, iată cum faci cea mai bună supă cremă de
dovleac!
Se toacă mărunt ceapa, morcovii, cartofii și apoi se taie
usturoiul felii.
Se curăță coaja dovleacului și apoi se taie în bucățele,
îndepărtând semințele.
Se pun toate legumele într-o oală, se adauga apa, sarea,
piperul și uleiul de măsline și se lasă să fiarbă până se înmoaie legumele.
După ce legumele s-au înmuiat, acestea se pasează cu blenderul
până se obține o cremă.
Separat, se amestecă trei linguri de smântână cu puțină
supă-cremă din oală, se toarnă amestecul înapoi în oala și se mai lasă la
fiert, la foc mic, încă zece minute.
Supa de dovleac se servește presărată cu semințe de dovleac cu
sau fără crutoane.
Poftă bună!
Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe
De asemenea, dacă ți-a plăcut rețeta, apreciez dacă o distribui. Iar dacă o pregătești și tu, anunță-mă și pe mine. Poți folosi @cu_lili_in_bucatarie pe Instagram, @CuLiliinbucatarie pe Facebook și așa voi afla și eu că te-ai bucurat de o rețetă de a mea.
Acest blog a luat naștere din pasiunea mea pentru gătit și continuă cu locurile frumoase pe unde călătoresc. Gătesc cu placere într-o bucătărie normală pe care oricine o are acasă. De aceea, majoritatea rețetelor prezentate sunt rețete de familie, cum le spun eu, ușor de făcut și la îndemana oricui.