Gata si vacanta!!! Si iata o noua
luna in care sunt gazda provocarii „Traditie si gastronomie romaneasca” .
Toamna, in culorile ei calde
galben-aramii, cu mirosul ei de frunze arse, cu piete intesate de legume si
fructe viu colorate, iti lasa gura apa numai cand te gandesti cate bunatati
poti pregati. Obiceiurile
toamnei cu prilejul recoltei sunt urmate de cele pentru asigurarea sporului
anului următor. Anul agricol propriu zis se sfârșește la Sfântul Dumitru,
finalitatea aceasta este marcată de Focul de Sâmendru (Sf. Dumitru) care este
specific praznicului. Există și obiceiul de a zdrobi tăciunii de la foc prin
grădină și livadă pentru rod bogat, pe mai departe.
Tot la Sf. Dumitru, se împart
mâncăruri pentru pomenirea morților precum grâu fiert cu unt, covrigi, lapte,
mere, nuci, must și tulburel, toate împreună cu lumânări aprinse.
Ca principale sărbători ale toamnei
putem spune că pe data de 8 septembrie, românii sărbătoresc Nașterea Maicii
Domnului, 14 Octombrie Sfânta Paraschiva, 26 octombrie Sfântul Dumitru, 9
Noiembrie Sfântul Nectarie din Enghina iar pe data de 30 Noiembrie, Sfântul
Andrei care încheie toamna calendaristică.
Luna aceasta as vrea sa vedem ce
putem face din porumb si struguri. Sa avem spor la gatit !
Va astept cu drag la aceasta provocare!!!
0 Comments
Mulțumesc de vizită,de comentariul făcut și te mai aștept dragă cititorule!!