Pulpa miel
ceapa verde
usturoi verde
sare
piper
boia
patrunjel verde
ulei
Pulpa de miel se taie in bucati potrivite tinand cont ca dupa coacere scade aproape la jumtate.
Ceapa si usturoiul se taie oblic de vreo 2 cm iar patrunjelul se toaca.
Carnea se pune in tava cu doua linguri de ulei peste care se presara sare piper si putina boia apoi adaugam 1/2 din cantitatea de verdeturi si 1/2 cana cu apa.
Introducem tava la cuptor si din cind in cind stropim friptura cu sosul din tava.
Cind a facut putina crusta deasupra intoarcem bucatile de carne pe partea cealalta si adaugam verdeturile ramase si lasam sa se coaca.
Friptura se serveste cu spanac sau cu piure de cartofi si salata verde.
Ingrediente:
- 250 g branza de vaci
- 200 g faina
- 3 oua
- 100 g zahar, 1 pliculet zahar vanilat
- 1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu
- 100 ml ulei
- putina sare
Mod de preparare:
Amestecam branza de vaci cu 150 g faina, cu galbenusurile, bicarbonatul de sodiu si, sarea. Albusurile se bat spuma, apoi se adauga treptat zaharul si se toarna peste restul compozitiei amestecand constant. Impartiti compozitia in bucati pe care le dati prin restul de faina. Rotunjiti apoi aceste bucati dupa care se turtesc in palma pana cand se pot taia cu 2 pahare de diametre diferite sau cu forma speciala pentru a se obtine inele. Indiferent de forma se introduc in uleiul infierbantat in prealabil, se intorc dupa cateva minute (2,3) pe partea cealalta, se scot cu si se scurg bine de ulei. In final se aranjeaza in farfurie: forma mare de papanas pe farfurie si deasupra forma cea mica.
Cei mai buni papanasi sunt cei pe care ii veti servi pudrati cu zahar, cu dulceata si neaparat cu smantana din belsug.
Limba se fierbe , se curata si se portioneaza.sosul se face din maioneza in care se adauga castravete acru, ou fiert, patrunjel,tarhon, care sa taie marunt. Se mai adauga si sare , piper, mustar.
Reteta de la Carmenel
Am gasit azi niste champinioane uriase si am fabricat o reteta delicioasa. Le-am curatat de pielita, piciorusele impreuna cu un piept de pui tocat le-am calit in jumatate de pachet de unt ,cu o ceapa taiata marunt si o lingura de usturoi pisat , am adaugat piper alb macinat, nucsoara pisata si o mana de patrunjel tocat, apoi dupa ce le-am luat de pe foc am pus o lingura de smantana. Am umplut palariile ciupercilor, deasupra am pus cate o felie de rosie si una de cascaval , Fiecare ciuperca am invelit-o in folie de staniol si le-am asezat intr-o tava. Le-am dat la cuptor 40 de minute. Am inlaturat staniolul si le-am asezat pe un platou. Delicioase si rapide...si la executie si la disparitie!
Ingrediente
150 ml smantana,
100 ml ulei,
1 lingurita zeama de lamaie,
1 castravecior murat,
2-3 fire de patrunjel,
sare, piper,
Mod de preparare
Smantana se freca bine cu ulei, sare si piper. Apoi se adauga castraveciorul murat dat pe razatoare si scurs bine sau tocat marunt. se serveste la peste, rasol de vita sau legume fierte.
INGREDIENTE PT 4 PORTII:400g crtofi.250 g carnati pucanti,150g branza telemea
-1 legatura de ceapa verde si 2 linguri de unt
-sare ,piper,6 ouo
-100 ml smantana si verdeata pt ornat
MOD DE PREPARARE:Se firb cartofii in coaja in aapa cu sare ,dupa ce se fierb si se racesc ii curatati si taiati rondele sau cubulete mici,apoi ceapa taiata si carnatii taiati rondele se pun la calitin unt dupa care se adauga cartofii si se amesteca usor pana se rumenesc putin dupa care ouale,branza si smantana el bateti intrun bol cu sare si piper impreuna cu verdeata tocata marunt dupa care le adaugati peste cartofii in tigaie cand oul incepe sa se coguleze se pune un capac si se lasa 3-5 minute la foc potrivit,se serveste calda cu salata de cruditati sau muraturi dupa gustul fiecaruia.
INGREDIENTE:16 buc de ciperci mari
2 cepe,3 cateti de usturoi
60 g fulgi de ovaz si 2 linguri ulei
2 rosi mari si ardei gras
sare ,piper si marar
PT SALATA;1 salata verde si 2 linguri de ulei de masline
2 lingurite de otet de vin
1 lingurita de vin
sare si zahar dupa gust
MOD DE PREPARARE:Se spala cipercile se curata,cuditele se rup si se calesc in ulei taiate cubulete adaugand apoi ceapa si usturoiul tocate marunt dupa ce leati calit le dati deoparte sa se raceasca.
Apoi dupa ce sau racit adaugati rosii .ardeiul taiate cubulete fulgi ,mararul,sare ,piper,si mestecati usor cu acesta compozitie se umple ciupercile si se pune intro tava de cop (iena)si se pun la cuptor pt 20 minute.
Pentru salata se spala salata si se rupe se pun intrun castron si se stropesc cu dresing facut din ulei .50 ml apa minerala,otet.busuioc.sare si zahar dupa gust.
INGREDIENTE:
1kg de cartofii rosii
50g unt
\250g cascaval
4 oua si sare
100ml smantana
300g carnati de casa
1iaurt mare si busuioc
Se spala cartofii si se pun la fiert intro oala cu apa si sare.separat puneti ouale la fiert,dupa ce car tofii sunt fierti se lasa la racit,intre timp dati cascavalul pe razatoare si se bat 2 oua spuma si se lasa in bol se adauga smantana si se mesteca pana se ingroasa putin si condimentati dupa gust cu sare si piper.Carnatii setaie rondele si se pun al prajit in suc propiu dupa ce sau rumenit se scot si se lasa la scurs de zeama,dupa ce sau racit cartofii securata de coaja si se dau pe razatoare amare dupa care se pregateste o tava tapetata cu unt s faina si incepeti sa umpleti tava in felul urmator:puneti un strat de cartofii 1 strat de carnatii si oua fierte taiate rondele,se acopera din nou cu un strat de cartofii si se toarna sosul pregatit dupa care mai puneti cateva rondele de carnatii deasupra si bagati la cuptor.Se serveste cu iaurt si frunze de busuioc
Reteta de la Clara
Am sa va scriu reteta mea de LASAGNA asa cum am facut-o eu si cum cei din casa si prietenilor le-a placut foarte mult.
Pentru inceput am sa va spun ca eu niciodata nu tin cont de cantitati si mereu imi place sa mai adaug cate ceva bineinteles sa am in frigider.
Paste lasagna am luat de la Monte Banato este in cutie albastra si sa luati din cele cu ou.
Compozitia:
Trebuie tinut seama de tava de cuptor cat de mare este si cat de inalta.
Se pune ulei intr-o cratita in care calim 3 catei de usturoi, dupa ce sau rumenit ii aruncam.
punem la calit 2 cepe marisoare, lasam sa se caleasca pana ptinde culoarea aramie, dupa punem dupa gust 5 - 6 catei de usturoi mai mari, taiem cubulete 2 ardei rosi pe care ii punem si pe ei la calit si continuam cu o vanata marisoara pe care am curatat-o de coaja, de seminte daca a avut si o taiem cubulete. mestecam incontinuare sa nu se prinda, adaugam ciuperci taiate dintr-o cutie ( pot si si proaspete ) cand sau calit bine aceste legume adaugam carnea amestec ( porc si vita ) circa 1 kg. lasam sa fiarba impreuna cu legumele, adaugam 2 frunze de dafin, sare piper dupa gust, daca credeti ca aveti nevoie la gust puteti adauga si vegeta sau delicat.
Cand carnea este aproape fiarta tocam cubilete 5 - 6 rosi decojite si le adaugam apoi un pahar de vin.
Compozitia trebuie sa aiba sos dar nu foarte mult
Sosul.
Luam la fel o cratita in care la fel calim 3 catei de usturoi dupa care ii aruncam si punem la calit o cutie mare de rosi in bulion (putem folosi si suc de rosi)pe care am pasat-o. lasam sa fiarba, dar trebuie sa tinem cont ca avem nevoie de sos la lasagna asa ca nu o scadem foarte mult.
Dupa ce am terminat acestea ne apucam de asezat in tava.
undem tava bine cu ulei si punem un rand de foi de lasagna in asa fel incat sa acopere toata tava, daca este neboie putem pune pe margine jumatate de foaie.
punem compozitia apoi stropim cu sos si o mana de cascaval ras, repetam acesata operatiune pana se termina compozitia de carne dar tyrebuie sa tinem cont la foile de lasagna sa nu le punem in acelasi sens ( facem un zigzag) la sfarsit terminam cu foile apoi sosul ramas si un strat de cascaval.
Bagam la cuptor, si lasam circa 45 min
Pofta buna!!
Ingrediente:
vinete
branza de burduf sau de care preferatzi
marar
patrunjel
ou
pesmet
ulei
Mode de preparare:
Vinetele se curata de coaja si se taie fasii.Puneti uleiul la foc si puneti vinetele pentru a le inmuia sa fie usor de manevrat.Pregatim umplutura:
Branza se amesteca cu mararul si patrunjelul tocat marunt si sare daca e nevoie. Asezam umplutura pe vinete si impaturim. Le dam prin pesmet si le scoatem pe un servetel ca sa mai scapam de grasime.
Reteta luata de la Bucataria Denysei.