Ingrediente
150 ml apa sau lapte , 75 ml ulei, un praf de sare, 2 lingurite zahar ,150 g faina, 3-4 oua, 100 g sirop de fructe sau 50 g zahar pudra cu vanilie, ulei
pentru prajit.
Mod de preparare
Se pun impreuna la fiert apa, uleiul si putina sare,zaharul . Cand au dat in
clocot, se toarna faina si se amesteca repede pana se desprinde aluatul de pe
vas. Apoi vasul cu aluat se da la o parte si, dupa ce acesta s-a racit putin,
se adauga pe rand ouale, amestecand bine dupa fiecare ou.
Cu o lingurita inmuiata in ulei se iau bucati mici din aluat, se pun intr-un
vas cu ulei infierbantat si se prajesc pana se rumenesc sau se pot modela in palme in forma de bilute mai mari sau mici .
. Gogosile se servesc calde sau reci, cu sirop sau cu sos de ciocolata, ori pudrate numai cu zahar vanilat.
Ingrediente:
6 oua, 250 g sunca, 200 ml smintina,100 g faina, 200 g unt, 50 g cascaval ras, 1/2 lingurita sare.
Mod de preparare:
Se unge cu margarina solida si se tapeteaza cu faina o tava mare de cca 28/45 cm. Albusurile
se bat spuma tare, se adauga galbenisurile, 100 g unt topit dar rece, si se amesteca usor cu telul de 4-5 ori. deasupra se presara cu toata faina amestecata cu sarea, se amesteca tot
cu prin rasturnare, de 9-10 ori apoi se desarta de-a lungul tavi se adauga compozitia si se niveleaza. Tava se introduce in cuptorul bine incalzit la foc mijlociu. Nu se deschide timp de
15 min, in care timp foaia se intareste bine si se rumeneste putin. Se scoate tava din cuptor si cu lingura se pune sunca amestecata cu smintina, in mai multe gramezi care se intinde apoi cu dosul linguri, dupa aceea se introduce din nou tava in cuptor unde se lasa 10 min. Dupa ce se scot din cuptor, tava se tine inclinata putin in fata noastra si, cu lama unui cutit se incepe rularea foi de sus in jos lasind-o sa cada pe un platou daca este nevoie ruloul se taie pentru 2 rulouri mai mici. Se stropeste cu restul de unt fierbinte, se presara cu cascavalul ras se serveste imediat fierbinte. Ceea ce a ramas se poate reincalzi la cuptor sau se serveste rece.
Ingrediente:
Ficatul, plaminii, splina si rinichii de la un miel de 6-8 kg (gata taiat), 150 g ceapa, 100 g franzela, 50-80 ml untdelemn, 100 ml smantana (se poate si fara ), 3-4 oua, sare, piper, enibahar, marar, patrunjel, tarhon.
Mod de preparare:
Maruntaiele de miel se spala la un jet de apa. Ceapa taiata marunt se caleste un minut, in 5-6 linguri de untdelemn, apoi se adauga plaminii taiati in bucati mici, rinichii taiati in jumatate, pe lungime, apoi crestati in 2-3 locuri si bine spalati, o lingurita cu virf de sare, cite un virf de
lingurita din fiecare condiment macinat, lasind sa se prajeasca la foc mic acoperite, pina cind scade apa ce o lasa. Reci, se trec prin masina de tocat impreuna cu ficatul crud si franzela muiata o clipa in apa rece si bine stoarsa. La tocatura se adauga smintina, ouale intregi, citeva frunze de ceapa verde taiate in felii subtiri, cite o lingurita din verdeata preferata taiata marunt, sau din toate, dupa gust. Se amesteca bine.
Durata: 1 h15 min.
Ingredinte: 300 gr. carne de vitel, 300 gr. ciuperci, 1 buc. ceapa, 1/2
lingurita faina, o lingura untdelemn, 10 gr. margarina.
Mod de preparare: Se inabusa carnea taiata bucatele in margarina,
cu putina apa; separat se pregateste prin fierbere amestecul de ceapa
si ciuperci. Cind este aproape gata fiert, se amesteca carnea cu
ciupercile si se adauga verdeata.
Ingredinte:
1 litru apa, 1 pui mare, o ceapa, 2 linguri unt, 200 gr. orez, sare.
Mod de preparare:
Puiul curatat si spalat se taie in bucati si se pune la fiert in apa rece cu ceapa si putina sare. In timpul fierberii se ia bine spuma ce se formeaza. Puiul nu trebuie sa fie prea fiert. Separat,
orezul, spalat si uscat pe un prosop, se caleste intr-o cratita cu untul, apoi se toarna trei cesti din zeama in care a fiert puiul. Se aseaza bucatile de pui, se acopera si se da la cuptor la foc potrivit. Dupa cca 25 minute pilaful este gata. Inainte de a fi servit se pune deasupra putin
unt taiat in bucatele foarte mici pentru a se topi repede. Dupa gust se poate pune si putin piper negru. In pilaf nu se amesteca cu lingura.
Avem nevoie de o ceapa, putin ulei, ciuperci (1 kg),faina, lapte, smantana, patrunjel.Se pune la calit ceapa, dupa ce se caleste putin adaugam ciupercile curatate si taiate marunt.Se prajesc pana raman in ulei.Se m-ai dauga putina apa si se lasa iar sa scada pana raman iar in ulei.Se adauga o lingura de faina peste ciupercile scazute, se prajejte foarte putin, se pune un apa (cca 750ml), se adauga lapte pana cand compozitia e m-ai subtire.Se lasa sa dea un clocot si se pune si smantana si delicat dupa gust.La sfarsit se pune patrunjel.
Pofta buna!!!
Pentru aceasta reteta avem nevoie 1.5 kg.cartofi,2 cepe ,300gr cascaval,250gr,ciuperci proaspete ,4 cabanosi,250gr,kaizer,2 ardeii grasi,3 rosii,delikat,4 oua .
Pentru inceput curatati cartofii si ii taiati felii nu foarte groase ,ceapa pestisorii,ciupercile rondele,cabanosii in bucati de 3-4 cm ,kaizerul felii,ardeii si rosiile felii,cascavalul dat prin razatoare .
Intr-o tava inalta de cuptor stropita cu ulei vom incepe sa punem ingredientele dupa cum urmeaza (vom pune in asa fel incat toate ingrendientele sa le vina randul de 2 ori):primul strat va fi cel se ceapa ,apoi punem un strat de cartofi taiati rondele ,este randul ciupercilor,cabanosul,kaizerul ,cascavalul ras(razatoarea mare),ardeii si rosiile rondele si presaram putin delikat .Aceasta fiind prima parte vom peoceda la fel cu restul de ingrediente prima oara ceapa ,cartofii, ciupercile ...........etc.doar ca nu mai puneti cascavalul il vom pune la sfirsit .
La aceasta tava vom adauga 2 canite de apa sau supa de pui vom acoperii tava cu folie de aluminiu si o vom da la cuptorul incins timp de 30 min ,timp in care nu umblati la cuptor .Intre timp bateti spuma cele 4 oua ,iar dupa cele 30 min scoateti tava din cuptor indepartati folia lasand aburul sa se duca , puneti restul de cascaval ras si turnati ouale batute dand tava la cuptor inca 15 min .
Se poate servi calda sau rece .
POFTA BUNA!
Ceapa se taie rondele apoi se desfac inelele.(2 cepe ajung ptr vreo 4 persoane)
pentru pane : 2 oua batute ,condimentati cum vreti voi ,1 varf de cutit de bicarbonat se sodiu , 1 pahar bere si 1 de faina ,vedeti voi sa fie cat de cat dens sa acopere bine ceapa asa cruda cum este . se prajesc in ulei la foc mare.
Ingredinte:
O varza acra, 150 ml ulei, piper pisat, o lingurita de bulion de ardei sau o lingura de bulion de rosii.
Mod de preparare:
Se taie varza in jumatati si, daca este prea acra, se pune in apa calda, unde se lasa 15 - 20 de minute, dupa care se spala in apa rece, desfacind foile in apa, fara a le rupe. Se scurge bine
varza de zeama, se toaca pe un fund de lemn, cu un cutit ascutit in fisii subtiri. Separat, intr-o cratita de fonta smaltuita, se pune ulei si se lasa pe foc. Se adauga varza, se pune sare si se amesteca bine. Se acopera cratita cu un capac, se face focul mic si se lasa sa fiarba inabusit. Se poate baga cratita in cuptor unde se lasa la foc mic. Cind varza a inceput sa se inmoaie, se adauga bulionul (daca varza este prea acra se adauga bulion numai cit sa coloreze). Se serveste calda
cu mamaliguta, ca garnitura la cabanosul prajit in untura sau facut la gratar.
Se coc aredei capia de aceia rosii , dupa ce ai copt ardeiise pun la prajit intr-o cratita cu putin ulei si cand aproape sunt gata torni samantana peste ei ...
Se pun intr-un castron si se acopera cam 5 min .Cu carne de pui parajita separat e super ...
Pofta buna!!!