Cunoscuta si sub numele de floarea-broastei sau floarea gainii, buha, cicoare, galbenea, papalunga, lilicea, planta se regaseste cel mai adesea in Europa si Asia, iar la noi in tara este prezenta peste tot. Papadia iubeste soarele, dar se poate dezvolta oriunde, in orice mediu sau substrat de la pasuni, fanete si poieni, pana la terenuri necultivate, pe marginea drumurilor, in orase, in parcuri.
Calitatile sale terapeutice o salveaza inca o data si o recomanda pentru multitudinea de beneficii. Toate partile plantei pot fi exploatate in acest sens. Primavara este consumata sub forma de salata, ceai sau infuzie, iar florile pot fi murate pentru perioada de iarna. Atat in medicina moderna cat si in cea traditionala, papadia reprezinta un remediu eficient atat pentru oameni cat si pentru animale, tratand afectiuni interne sau externe. In magazine, farmacii sau plafar se regaseste sub forma de unguent, pastile, ulei sau tincturi.
Cum poti consuma papadia
Toate partile papadiei sunt comestibile, fie ca vorbim despre frunze, tulpina, floare sau radacina. Aroma papadiei este in general amara, insa daca culegi papadiile la inceput de primavara, aroma amara este folarte subtila. De asemenea, atunci cand este gatita, "oparita" in cazul supelor sau in salate, infuzie, in cazul ceaiurilor, papadia isi pierde din aroma amara. Pentru cei carora le place gustul usor amarui, este de preferat sa adauge in salate, mai ales primavara, cand se gaseste proaspata la piata, tulpini si frunze de papadie in salate ( in jur de 10 tulpini) pentru a beneficia de toate vitaminele si nutrientii acesteia. In afara sezonului, se recomanda ceaiul de papadie, obtinut din tulpini, frunze, flori si radacina papadiei.
La ce se foloseste papadia
Benefica pentru diabetici – sucul de papadie ajuta persoanele diabetice, stimuland pancreasul sa produca insulina pentru a mentine nivelul de zahar din sange in parametri normali. Totodata, datorita proprietatilor diuretice, zaharul in exces din organism este eliminat prin urinare.
Ajuta la rezolvarea problemelor urinare – afectiunile de la nivelul tractului urinar sunt vindecate mai repede cu ajutorul papadiei. Fiind un excelent diuretic, papadia elimina depozitele de toxine din tractul urinar. Proprietatile dezinfectante ale acestora inhiba si multiplicarea bacteriana.
Intareste oasele – papadia este bogata in continutul de calciu, despre care se stie ca este esential pentru mentinerea oaselor sanatoase.
Mentine pielea frumoasa – papadia are efecte antifungice si antimicrobiene asa ca este ideala pentru tratarea problemelor de la nivelul pielii. Papadia poate fi folosita pentru tratarea iritatiilor, a eczemelor sau a ciupiturilor de insecte. Avand proprietati diuretice si antioxidante, papadia este eficienta si pentru tratarea acneei.
Te ajuta sa slabesti – papadiile au un continut redus de calorii, 4 cani de papadii avand nu mai mult de 100 de calorii. De asemenea, datorita proprietatilor diuretice, papadiile previn retentia de apa.
Regleaza tensiunea arteriala – tot proprietatile diuretice fac din papadie un ingredient care regleaza tensiunea arteriala. Si continutul de potasiu si fibre contribuie la mentinerea tensiunii arteriale in parametri normali.
Reduce inflamatia – papadia este bogata in acizi grasi, antioxidanti si fitonutrienti care reduc inflamatia, umflaturile si durerile.
Previne cancerul – cantitatea mare de antioxidanti din papadie ajuta in lupta cu radicalii liberi, protejand ADN-ul si prevenind instalarea cancerului. Aportul ridicat de vitamina C si vitamina A contribuie la prevenirea acestei boli.
Trateaza anemia – cantitatea ridicata de fier si proteine din papadie ajuta la tratarea anemiei. Consumul de papadie cruda este indicat pentru persoanele anemice, mai ales pe timp de primavara.
Intareste sistemul imunitar – studiile facute in ultimii ani au dovedit ca papadia intareste sistemul imunitar, ajutand organismul sa lupte impotriva microbilor si virusurilor.
Sursa este de pe net.