Un aparat de umidificare si este, mai ales in timpul sezonului rece o necesitate, dar inainte de a face pasul achizitionarii unui astfel de produs, un simplu utilizator ia in calcul anumiti factori: costul initial al produsului, costurile de intretinere, eficienta acestuia si, nu in ultimul rand, modul de utilizare al aparatului. Umidificatoarele si purificatoarele de aer indeplinesc toate calitatile unei bune alegeri: sunt o investitie profitabila atat in ceea ce priveste costurile cat si performanta, sunt usor de intretinut si utilizat si  cresti calitatea aerului .
         Scopul umidificarii:
  - viata sanatoasa cu umiditatea optima;
-protectia obiectelor de valoare impotriva aerului uscat;
-climatul de camera potrivit pentru confort.
-cum putem recunoaste aerul prea uscat?
-raceli repetate
-sentimentul de nas infundat
-cruste nazale
-gat incordat
-ochi rosii
-piele uscata
-buze crapate
             Cum devine aerul uscat?
Iarna, umiditatea scade mult sub nivelul optim, mai ales in camere inchise si incalzite. Aerul
ambiental uscat incearca atunci sa echilibreze acest deficit extragand umiditate din obiectele
din jur.
             Umidificarea activa asigura un echilibru sanatos. O buna umidificare si filtrare a aerului ambiental va protejeaza sanatatea si va ajuta sa protejati obiectele de arta valoroase,
mobilierul si accesoriile, pardoselile din lemn.
    Ambianta climatica ideala, atat pentru confortul uman cat si pentru parchet si scari placate cu  lemn, corespunde unei temperaturi de cca 20 grade Celsius si unei umiditati relative a aerului  de cca 40-60%. Asa cum stim, lemnul „lucreaza”, iar pentru a minimiza aceste efecte, va sfatuim  sa mentineti conditiile ideale higro-termice pe tot parcursul anului.
          Lemnul este un material higroscopic, ceea ce inseamna ca absoarbe umiditate din mediul  ambiant, dar si pierde umiditate (tinde sa ajunga la umiditatea de echilibru); odata cu  schimbarea climatica a mediului ambiant, umiditatea lemnului variaza in aceeasi masura,exprimandu-se printr-o dilatare sau o retragere; numim aceste fenomene cu expresia „lemnul  lucreaza”.
          In urma acestui fenomen rezulta variatii dimensionale ale parchetului care se traduc prin  aparitia rosturilor intre lamele sau printr-o deformare.

                                         Avantajele unei tratarii optime a aerului:

  Nasul, ochii si pielea nu le vei mai simti uscate.  Te vei simti mult mai confortabil.
Riscul de imbolnavire cu gripa este redus. Virusul gripal supravietuieste mai putin timp in camerele unde umiditatea este optima. De asemenea, va fi mai putin stres, in ceea ce priveste membranele mucoase si riscul de imbolnavire va scadea.
Tu si familia ta veti dormi mai bine. Va veti bucura mai mult de un somn odihnitor, atunci cand gradul de umiditate este optim.
Capacitate mai buna de concentrare. Starea de oboseala este mai putin resimtita, iar capacitatea de concentrare se va imbunatati.
Expunerea la praf va fi redusa: aerul umed capteaza particulele de praf, acest lucru este foarte util persoanelor care sufera de alergii.
Mobilierul, podelele din lemn si picturile vor fi protejate, fisurile si deformarile vor fi evitate.
Aerul uscat apare, in general iarna, atunci cand incalzirea este folosita foarte mult si umiditatea aerului din interior scade sub 30%. Deschiderea ferestrei nu este utila, chiar daca temperatura aerului din exterior este opusa cu  cea din interior. Aerul din exterior la o temperatura de aproximativ 0 gr.C. poate obtine decat 4 grame de apa pe metru cub. Cu toate acestea, la o temperatura interioara de circa 20 gr.C., aerul poate retine 20 de grame pe metru cub.
Chiar daca afara umiditatea relativa este de 69%, aceasta corespunde cu o umiditate relativa interioara de doar 18%.
Acest deficit de umiditate poate fi depasit doar cu ajutorul unui umidificator de aer.
Gradul ideal de umiditate din aer, recomandat de medici, este cuprins intre 40-60% .