De mult timp am auzit de fructele goji, dar de puțin timp am început să le și consum.

Am descoperit site-ul www.goji-bioltenia.com unde la un preț bun puteți achiziționa aceste fructe sub diferite forme, ceai, pulbere, granule, miere cu goji. În spatele acestei afaceri este o familie tânara, care,  pornind de la pasiunea pentru agricultură și de la dorința de a explora noi oportunități, s-au hotărât să înființeze o plantație de goji în comuna Brădești, județul Dolj. În caz că vreți să aflați mai multe, îi găsiți aici GojiBIOltenia sau pe facebook: https://www.facebook.com/BIOltenia/ 

Dar vreau să vă spun mai multe despre aceste fructe în rândurile de mai jos.

 Fructele de goji, cunoscute și sub numele popular de cătină de garduri, sunt fructe ale plantei lemnoase Lycium Chinese, originară din China, ori ale plantei Lycium Barbarum, originară din Tibet. Studiile realizate recent au scos la iveală faptul că această plantă aparent banală are o mulțime de proprietăți extrem de benefice pentru organismul uman.

Sărace din punct de vedere caloric, însă bogate din punct de vedere nutrițional, fructele goji sunt o sursă bogată de fibre și un puternic antioxidant, fiind un ajutor de preț în lupta cu virusurile și bacteriile.

Consumate de regulă crude, aceste fructe pot fi integrate în alimentație și deshidratate, sub formă de pudră sau chiar în sucuri – oricare ar fi forma în care sunt consumate, fructele goji au o mulțime de beneficii pentru sănătate.

Beneficii

Sursă bogată de antioxidanți și nutrienți

Fructele goji sunt atât de sănătoase pentru că sunt bogate în antioxidanți care ajută sistemul imunitar să lupte cu inflamația, eliminând radicalii liberi. Totodată, fructele goji au un conținut ridicat și de vitamine și minerale, acestea având mai mult beta-caroten decât morcovii, dar și mai mult fier decât spanacul.

Susțin sistemul imunitar

Antioxidanții din goji sunt recunoscuți pentru calitățile lor de stimulare a imunității și pentru capacitatea de a lupta împotriva radicalilor liberi dăunători și a inflamației.

Goji conțin cantități mari de vitamine A și C, la fel ca alte fructe de pădure, printre care afinele și zmeura. Vitaminele A și C sunt vitale pentru construirea imunității și prevenirea bolilor, de la răceala obișnuită până la cancer.

Ingredient esențial pentru ochi sănătoși

Fructele goji sunt bogate în zeaxantină, antioxidant de preț pentru prevenirea îmbătrânirii pielii din cauza poluării și a radiațiilor solare. De asemenea, fructele goji au efecte benefice asupra vederii.

Te ajută să ai o piele frumoasă și sănătoasă

Goji conțin beta-caroten, recunoscut pentru capacitatea sa de a menține pielea sănătoasă.

Beta-carotenul este un ingredient folosit în creme, pentru a:

    îmbunătăți sănătatea pielii

    reduce iritațiile

    combate efectele nocive ale soarelui

    reduce ritmul îmbătrânirii pielii

Mențin nivelul de zahăr din sânge

Fructele goji îți pot potoli poftă de dulce, scăzându-ți totodată nivelul de zahăr din sânge. Acestea au capacitatea de a crește toleranța la zahăr, precum și de a atenua rezistența la insulină.

Previn afecțiunile ficatului

Fructele de goji au fost folosite pentru a trata bolile hepatice în medicina tradițională chineză.

Cercetările efectuate pe animale arată că fructele de goji pot ajuta la gestionarea sănătății ficatului și la prevenirea progresiei bolii hepatice grase induse de alcool.

Cercetările asupra celulelor canceroase ale ficatului uman au descoperit, de asemenea, că fructele de goji pot inhiba creșterea tumorilor.

Sporesc fertilitatea

Fructele goji sunt extrem de benefice pentru cei care doresc să devină părinți, asta pentru că au următorul impact asupra organismului:

    Cresc calitatea spermei

    Cresc libidoul

    Reglează nivelul de testosteron

 Îți dau o stare de bine

Calitățile nutriționale ale fructelor goji îți oferă o stare de bine. Studiile făcute recent au dovedit că există o legătură între consumul de goji și starea de bine. Goji au efecte energizante, combat oboseala, scad nivelul de stres și îmbunătățesc digestia.

Proprietăți

Fructele de goji sunt utilizate de mii de ani pentru proprietățile curative, fiind considerate fructele cu cea mai mare cantitate de antioxidanți. În magazine, le regăsim sub diverse forme: fructe uscate sau crude, siropuri, sucuri sau suplimente pentru creșterea imunității. Pot fi consumate ca gustări între mese și la micul dejun, pentru a oferi organismului energia de care are nevoie pe parcursul zilei. 

Fructele de goji sunt adesea numite superalimente, deoarece conțin compuși fitochimici, care sunt produși de plante. Acești compuși din compoziția fructelor de goji includ polizaharide, beta-caroten și zeaxantină. Principala caracteristică a acestor fructe o reprezintă prezența în compoziție a polizaharidelor. Acestea sunt o importantă sursă de fibre dietetice, având rolul de a îmbunătăți funcționarea sistemului imunitar; de asemenea, au proprietăți antioxidante în corp și susțin curele de slabire, deoarece oferă rapid senzația de sațietate.

Beta-carotenul din compoziția fructelor de goji este responsabil pentru culoarea portocaliu-roșie a boabelor de goji. Acesta este esențial pentru sănătatea oaselor, a ochilor, a pielii și pentru dezvoltarea celulelor. Dintre toate fructele comestibile, goji are în compoziție cea mai mare cantitate de beta-caroten. Zeaxantina are un rol esențial în sprijinirea sistemului imunitar. Acest compus are rolul de a preveni degenerescența maculară, care reprezintă o deteriorare progresivă a vederii, ce apare atunci când partea cetrală a retinei (macula) se deteriorează.

Produsele care conțin goji au, de asemenea, și cantități mari de vitamina C, fibre, vitamina A, zinc, fier, potasiu și antioxidanți, plus toți cei 8 aminoacizi esențiali pentru un organism sănătos. Fructele de goji conțin cantități foarte mici de sodiu, grăsimi saturate și colesterol, așa că sunt o sursă importantă de energie, proteine și antioxidanți.

Sursa: net.





Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe

Facebook Instagram și Youtube 

De asemenea, dacă ți-a plăcut rețeta, apreciez dacă o distribui. Iar dacă o pregătești și tu, anunță-mă și pe mine. Poți folosi @cu_lili_in_bucatarie pe Instagram, @CuLiliinbucatarie pe Facebook   și așa voi afla și eu că te-ai bucurat de o rețetă de a mea.