Oamenii își organizează ocupațiile în funcție de succederea
anotimpurilor, astfel toamna se culeg recoltele.
Încă din Antichitate, strangerea recoltei era tratată cu
respect și considerată zi sacră.
În luna septembrie, țăranii culeg viile și pregătesc mustul,
culeg porumbul iar gospodinele asigură cămările cu bunătățurile făcute din
legumele și fructele din grădină .
După minunatele teme
propuse de gazdele lunare de până acum, și anume: Gina Bradea,
http://pofta-buna.com/, Cerasela Badr el din
http://saffronanddates.blogspot.ae/, Simona http://sim0na-world.blogspot.ro/,
Sidonia Toncean, http://sidyskitchen.blogspot.ro/ , Margareta Cismasiu,
http://margaretacismasiu.blogspot.ro/ si Cristina Iuliana Pana,
http://panacris.blogspot.ro/, m-am gandit ca tema acestei luni sa fie “Toamna
si darurile ei” .
Deci, sa ne apucam sa facem conserve, muraturi, prajituri,
ciorbe, dar si alte bunatati cu legumele si fructele ce le culegem toamna.
Toamna, in culorile ei calde galben-aramii, cu mirosul ei de
frunze arse, cu piete intesate de legume si fructe viu colorate, iti lasa gura
apa numai cand te gandesti cate bunatati poti pregati.
Obiceiurile toamnei cu prilejul recoltei sunt urmate de cele
pentru asigurarea sporului anului următor. Anul agricol propriu zis se
sfârșește la Sfântul Dumitru, finalitatea aceasta este marcată de Focul de
Sâmendru (Sf. Dumitru) care este specific praznicului. Există și obiceiul de a
zdrobi tăciunii de la foc prin grădină și livadă pentru rod bogat, pe mai
departe.
Tot la Sf. Dumitru, se împart mâncăruri pentru pomenirea
morților precum grâu fiert cu unt, covrigi, lapte, mere, nuci, must și
tulburel, toate împreună cu lumânări aprinse.
Ca principale sărbători ale toamnei putem spune că pe data
de 8 septembrie, românii sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului, 14 Octombrie
Sfânta Paraschiva, 26 octombrie Sfântul Dumitru, 9 Noiembrie Sfântul Nectarie
din Enghina iar pe data de 30 Noiembrie, Sfântul Andrei care încheie toamna
calendaristică.
Va astept cu drag la aceasta provocare!!!