Un chec ușor
și rapid în care azi am pus mix de fructe
uscate și merișoare. Am rețeta de blog aici, dar azi am făcut căteva modificări
pentru că tava cea nouă e puțin mai mare decât cea în care am făcut de obicei.
Mixul de
fructe uscate și merișoarele le-am achiziționat de pe siteul www.nuciledacilor.ro.
Nucile
Dacilor este un magazin online destinat iubitorilor de alimente sanatoase,mai
precis fructe uscate,confiate,toata gama nucilor si oleaginoaselor dar si a
produselor din amestecuri apicole sanatoase .
Pe langa
faptul ca sunt absolut delicioase, fructele uscate contin si vitamine,
minerale, grasimi sanatoase si alti nutrienti de care corpul nostru are nevoie
zilnic.
Oleaginoasele
sunt alimente bogate din punct de vedere nutritiv, continand majoritatea
vitaminelor si mineralelor de care are nevoie corpul. Sunt una dintre
principalele surse de acizi grasi Omega-3, oferind o serie de beneficii pentru
sanatate.
Amestecul
de miere cu miez de nuca,alune,alte oleaginoase sanatoase combina
proprietatiile naturale benefice pentru sanatate,trateaza anemiile, durerile de
cap, induce o stare generala de bine.
Se separă
ouăle, albușurile se bat spumă cu un pahar de zahăr. Separat gălbenușurile se
freacă cu celălat pahar de zahăr. Peste gălbenușuri se adaugă iaurtul, uleiul
și esența de portocale și se amestecă. Apoi un adăugăm pe rând făina și praful
de copt, amestecând să se omogenizeze. În final se adaugă albușurile și le
încorporăm în compoziție, amestecănd încet. La final amestecăm cu compoziția și
fructele uscate.
Se bagă
la cuptor cca 30- 40 minute la 160 grade, sau până cănd începe să se rumenească
și trece testul cu scobitoarea.
Checul va
fi umed și foarte gustos, plin de arome.
Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe
De asemenea, dacă ți-a plăcut rețeta, apreciez dacă o distribui. Iar dacă o pregătești și tu, anunță-mă și pe mine. Poți folosi @cu_lili_in_bucatarie pe Instagram, @CuLiliinbucatarie pe Facebook și așa voi afla și eu că te-ai bucurat de o rețetă de a mea.
Nelipsită
de masă în copilărie, paricașul de pui cu ciuperci sau fără ciuperci a devenit
una din mâncărurile mele preferate. Vă las și vouă rețeta mea, poate vă
inspiră.
Se încinge uleiul într-o tigaie înaltă
neaderentă cu fund gros sau într-o cratiță.
Se călește
ceapa până devine translucida. Aveți grijă să nu o rumeniți ca și mine. Se adaugă carnea și se prăjește ușor pe toate
părțile. Se adaugă ciupercile și se mai călesc împreună 2-3 minute. Se adaugă
apă fierbinte, pasta de ardei sarea și piperul și se scade flacăra la minim. Se
acoperă cu un capac și se lasă să fiarbă împreună până cand ciupercile si carnea
sunt fierte. Când carnea e fiartă adăugăm, amestecul de făina cu laptele și smântâna de gătit, pe care
l-am pregătit separat într-un bol. Se lasă să fiarbă pentru un clocot sau două,
se potrivește gustul cu sare, dacă mai e nevoie și se adaugă cine dorește poate
pune și pătrunjelul tocat fin.
Putem
acuma să punem apa la fiert, pentru mămăligă. Să nu uităm să adaugăm sarea.
Făina de mălai se adaugă peste apa care fierbe, în
ploaie, amestecând intens, până se îngroașă ca o budincă.
Se
servește deliciosul papricaș de pui cu ciuperci și mămăliguță.
Poftă
bună!
Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe
De asemenea, dacă ți-a plăcut rețeta, apreciez dacă o distribui. Iar dacă o pregătești și tu, anunță-mă și pe mine. Poți folosi @cu_lili_in_bucatarie pe Instagram, @CuLiliinbucatarie pe Facebook și așa voi afla și eu că te-ai bucurat de o rețetă de a mea.
Paine cu maia de la Panifique
De curând am descoperit la
Carrefour o pâine foarte bună pe care o cumpăr atunci când nu fac pâine de
casă. Azi vreau o să vă prezint această pâine:
Aspecte
- paine ecologica,
artizanala cu maia salbatica
- paine bio facuta din
urmatoarele ingrediente: faina eco, apa filtrata , sare iodata si maia din
cultura salbatica
- painea Panifique nu
contine e-uri, aditivi sau conservanti, si nici drojdie
- Panifique s-a gandit la un
produs complet , care sa imbine gustul autentic al painii traditionale
romanesti cu grija pentru sanatate
- produs in inima
Transilvaniei, reteta traditionala
- certificare IFS Food 7 -
cel mai inalt grad de certificare in industria alimentara
- certificatBIO
- Oferim 5 sortimente:
1. paine alba
2. paine semialba
3. paine cu secara
4. paine neagra
5. paine dietetica
Locatii:
1. Magazinele Carrefour
2. Freshful by Emag
3. Magazinul Everbio din
Arad
4. Supermarket Aless din
Tulcea
De ce paine cu maia?
Painea dospita cu maia ajuta
la repopularea tractului intestinal cu bacterii bune, imbunatatind astfel
digestia si spre deosebire de drojdia comerciala, maiaua nu favorizeaza
dezvoltarea candidei in organism.
Painea cu maia are un indice
glicemic mai scazut decat cea facuta cu drojdie. Prin fermentatia cu maia
proteinele din gluten sunt dezactivate partial.
Painea cu maia este digerata
usor si nu duce la balonare, deoarece maiaua are capacitatea de a predigera
aluatul. Nu duce la intoleranta de gluten.
Timpul de fermentare mai
lung al aluatului ajuta la imbunatatirea aromei si texturii painii.
Am făcut
un chec dens, ușor umed, cu gust intens de ciocolată. Numai bun lăngă o cană de
cafea sau ceai.
Punem
într-un bol toate ingredientele uscate: făina, cacaua, sarea și praful de copt.
Într-un
alt bol amestecăm: bananele curățate și zdrobite cu furculița, uleiul, zahărul,
oul.
Adaugăm
peste ingredientele umede pe cele uscate și amestecăm. Pune ciocolata, dar
lăsăm câteva bobițe pentru ornat și amestecă iar.
Turnăm
compoziția într-o tava de chec mai mica, de 20x10 cm, tapetată cu hârtie de
copt. Presărăm ciocolată deasupra și punem și o jumătate de banana.
Coacem
checul la 180 C -cuptorul trebuie să fie încins înainte, aproximativ 45 minute sau
încearcăm prăjitura cu o scobitoare, dacă nu mai rămâne aluat pe scobitoare,
prăjitura este coaptă.
Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe
De asemenea, dacă ți-a plăcut rețeta, apreciez dacă o distribui. Iar dacă o pregătești și tu, anunță-mă și pe mine. Poți folosi @cu_lili_in_bucatarie pe Instagram, @CuLiliinbucatarie pe Facebook și așa voi afla și eu că te-ai bucurat de o rețetă de a mea.
Pensiunea
Bocrita, un loc aparte unde ești răsfăţat şi unde găsim ospitalitate și buna
dispoziţie. Aici am avut parte de o ședere ca în povești. Camere curate si
ingrijite, proprietarii foarte draguti si prietenosi. Ne-am simtit rasfatati! O sa revenim cu mare
drag!
Localizată
în inima Maramureșului istoric, Pensiunea Bocrita reprezintă împletirea
perfectă dintre vechi și nou.
Pensiunea
se află in apropierea unui deal foarte frumos din localitate(Padeș). Din locul
unde este amplasată se poate vedea o panoramă minunată.
Pensiunea
este amplasată central față de toate obiectivele turistice menționate mai jos
în pagină.
Ieudul
este așezat pe Valea Izei, între Sighet, Vișeu și Borșa. A fost atestat
documentar în anul 1365. Fost domeniu al voievodului Balc, nepotul lui Dragoș
Vodă. La Ieud, biserica bătrână din deal a fost construită de familia nobilă
locală Balea la începutul secolului XVII.
Oaspeții beneficiază
de o vacanță rustică, plină cu tradiții și obiceiuri unice, acompaniată de o
cazare cât se poate de modernă - cu televizor și internet la dispoziția
fiecărui locatar, precum și baie proprie pentru fiecare cameră.
Modernizată
în anul 2018, pensiunea deține în prezent 9 camere ce vă așteaptă cu articolele
de toaletă necesare, pentru a avea parte de ședere ca în povești.
Am ajuns la
pensiune vineri după ora 16 și am fost întâmpinați de către gazda noastră
d-na
Maria. Afară vremea nu era frumoasă, dar
cum am intrat in pensiune, gazdele familia Chindris ne-au oferit, dincolo de un
loc de cazare, o atmosfera armonioasă și caldă, de care o să ne amintim cu
drag.
În sezon
aici se poate lua și masa. D-na Maria face o mâncare super bună. Dar dacă nu
este sezon avem la dispoziție cele două bucătării unde ne putem găti, orice
vrem, putem să ne preparam cafea. Cafeaua și ceaiul este la discreție, poți să
bei cât vrei și este din partea casei.
Dacă vrei
să vizitezi împrejurimile vă las aici căteva obiective:
1.Mănăstirea Bârsana- Colț de
rai cocoțat pe un deal, această mănăstire este de fapt un complex de clădiri
tradiționale maramureșene, unele mai cochete decât celelalte, împodobite cu
flori, foarte multe flori. Surpriza este că nu numai călugărițele locuiesc
aici, ci și câțiva păuni care își apără bărbătește păunițele atunci când
îndrăznești să te apropii prea mult de cușca lor.
2.Cimitirul Vesel- Ca alte
câteva obiective turistice din țara noastră, nici acest cimitir nu prea mai are
nevoie de nicio prezentare, căci mai toată lumea știe de ideea năstrușnică a
mesajelor haioase scrijelite cu atât de mult umor pe crucile celor decedați. Dacă
soarele nu-i dogoritor, să te răpună, nu alta, alocă niște ore bune
cimitirului, pentru că vei fi tentat să citești mesajele de pe fiecare cruce în
parte și să-ți iei doza de hohote de râs.
3.Mocănița- Trebuie să fii acolo înainte de ora 9,
pentru a fi sigur că prinzi ora de plecare a trenului, după care nu-ți rămâne
decât să savurezi priveliștea splendidă și să te lași legănat de bătrâna
Mocăniță care scoate un fum alb și gros cum numai în vederi ai crede că există.
4.Schitul de la Vinisoru si izvoarele de ape
minerale- Una din atractiile turistice din Borsa necunoscute
turistilor, foarte putin promovata, dar care cred ca merita vazuta este situata
in Muntii Maramuresului la aproximativ 12 km de oras. Vinisoru e paraul langa
care a fost construit schitul, aflat sus in munti la o altitudine de aprox.
1200 m si ofera o priveliste panoramica asupra muntilor. Se ajunge relativ
usor, marea parte a drumului accesibil automobilului iar ultimul km 4X4, pentru
directii ajungeti in cartierul Baia-Borsa si de acolo in continuare pe drumul
industrial spre fostul complex minier 9Mai, si urmati cursul paraului Vinisoru
in amonte. Ajungand la fostul complex minier 9Mai veti gasi izvoarele de ape
minerale carbogazoase iar pe cursul paraului Vinisoru se gasesc puncte de
captare amenajate. In preajma schitului se afla mofete si izvoare sulfuroase
care sunt folosite in tratarea unor afectiuni reumatice.
Noi am
ajuns acolo si am luat apa. Păcat că nu se promovează si această zonă.
Acest blog a luat naștere din pasiunea mea pentru gătit și continuă cu locurile frumoase pe unde călătoresc. Gătesc cu placere într-o bucătărie normală pe care oricine o are acasă. De aceea, majoritatea rețetelor prezentate sunt rețete de familie, cum le spun eu, ușor de făcut și la îndemana oricui.