Se pune oala de mămăligă la fiert, numai ca în loc de apă se
pune zer.
Deci, la început se pun zerul și sarea.
Când începe să fiarbă, se adaugă încet mălaiul în ploaie
amestecând continuu, ca să nu facă cocoloașe.
În continuare se fierbe la foc mic amestecând continuu. Se
adaugă untul și mai lăsăm până se fierbe complet.
Când e gata se răstoarnă pe o farfurie sau într-un castron
mare.
În fiecare an cumpăr lapte de oaie de la stână și îmi fac
brânza. Zerul îl fierb și fac urda, dar pun și în sticle de plastic și îl
congelez. Când avem poftă de balmoș , scoatem o sticlă, decongelăm și facem
balmoșul.
Poftă bună!
Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe
De asemenea, dacă ți-a plăcut rețeta, apreciez dacă o distribui. Iar dacă o pregătești și tu, anunță-mă și pe mine. Poți folosi @cu_lili_in_bucatarie pe Instagram, @CuLiliinbucatarie pe Facebook și așa voi afla și eu că te-ai bucurat de o rețetă de a mea.
Transilvania este tărâmul de poveste pe care trebuie să-l
vezi măcar o dată-n viață. Sunt multe lucruri de văzut și de făcut în inima
României. Sighișoara face parte din Transilvania.
Sighișoara este
situată pe un deal, unde acum mult timp în urmă s-a construit Cetatea
Sighișoarei și mai este denumit și Dealul Cetății. Este un oraș mic dar poate
fascina orice turist iubitor de vechi și de istorie.
Arhitectura clădirilor din Sighișoara au acestea
influență germană, acest stil regăsindu-se în orașe vechi din Germania.
Clădirile din centrul vechi au o frumusețe aparte,
culorile pastelate rămase relativ neschimbate încă de la construcția lor atrag
privirile vizitatorilor mai ales prin arhitectură și diversitate. Au fost
cândva locuite de mari personalități române și germane și pe parcurs au fost
transformate în unități meșteșugărești și comerciale.
În Sighișoara se practică un turism de recreere ce
reconstruiește legătura dintre om și natură, astfel locurile preferate de aici
pentru odihnă și agrement fiind Dealul Gării, Platoul Breite și Hula Danesului.
Anual se ține în Sighișoara festivalul medieval denumit
“Sighișoara Medievală” care în fiecare an vine cu diferite activități și
spectacole menite să încânte turiștii români dar și străini pentru câteva zile.
Sighișoara o să facă parte din lista mea cu locuri
preferate. Din păcate, am ajuns în cetate, în extrasezon și nu am fost în
perioada festivalului medieval.
Atracții turistice în Sighișoara
Astăzi vreau să vă
prezint câteva atracții turistice pe care le poți vizita în Sighișoara.
1.Piața Cetății
În trecut în Piața Cetății se făcea comerț și se judecau
procesele însă în zilele noastre este un loc perfect pentru promenade și
relaxare. În drumul spre Turnul cu Ceas, putem observă pe partea dreapta “Casa
cu cerb” și “Casa Vlad Dracul”. Urcând pe Strada Școlii putem vizită nenumărate
magazine pline cu suveniruri, aflate pe partea dreapta și pe stânga a străzii.
2.Turnul cu ceas
Reprezintă un simbol emblematic al Cetății Sighișoara ce
nu trebuie ratat. Acesta are o înălțime de 64 de metrii și este așezat în
partea de sud-est a fortificației, oferind o priveliște ce merită așteptarea
cozilor din plin sezon.
3.Turnul fierarilor
Acest turn a fost construit în anul 1631, în locul
vechiului Turn al barbierilor care a ars în anul 1676, apoi a fost reparat.
4.Biserica din deal
Această biserica este construită pe un platou, în partea
cea mai înalta a Dealului Cetății și reprezintă una din puținele biserici din
Transilvania cu cripta sub cor. Biserica păstrează piese valoroase de mobilier
gotic, din piatră iar în interior s-au păstrat fragmente din picturi din jurul
anilor 1380-1520.
Acestea sunt doar câteva obiective pe care le amintesc să
le vizitați. Sighișoara e foarte frumoasă și merită să o vizitați, dar nu
trebuie neglijate nici împrejurimile ei pline de istorie, cetați, biserici
fortificate și peisaje superbe.
Dacă ți se face foame poți face un popas să descoperi
cele mai bune restaurante și bar/pub-uri din Sighișoara și locurile unde se
servește cea mai bună mâncare. Noi am făcut un popas la Restaurant La Perla. Meniul este variat și ai
de unde alege pentru un prânz sau o cină copioasă. Am luat o ciorba de fasole
cu ciolan și o ciorbă de legume.
Ciorbă de fasole era cu multă carne. Foarte gustoase. Și
pauza de cafea a fost la restaurantul Michelangelo. O locație frumoasă și
primitoare cu cafea foarte bună.
Unde te poți caza în Sighișoara
Am stat în Sighișoara 3 zile. Ne-am cazat la Pensiunea
Baron. O locație primitoare, un loc de vis, atât prin căldura cu care am fost
întâmpinați de către Brândușa, cât și de decorul interior al camerelor, pe care
o să îl puteți vedea în poze și video.Este o pensiune modernă situată în apropiere de centrul
orașului, lângă autogară și la 50m de gară.
Pensiunea este situată într-o zonă cu parfum de legendă. Toate
camerele şi suitele de la Baron oferă balcon şi baie proprie cu duş sau cadă.Din balcoanele din față poți
admira Cetatea Medievală, iar din cele din spate poți vedea Dealul Gării. În
cursul serii te poți relaxa în zona de
zi comună, dotată cu TV prin cablu, sau în curtea interioară unde se află o
terasă mare cu foișor, balansoar și masă, unde poți să savurezi cafeaua în
liniște.
Familia Ferezan mai are o pensiune,Pensiunea Nobil Medieval care se află lângă restaurantul
Michelangelo. Pensiunea oferă cazare de 4 stele în Sighișoara. Pensiunea are
camere de familie, foarte frumoasă și curată, amplasată extrem de aproape de
cetate, de turn, iar camerele excepțional aranjate, pe care le puteți vedea în
poze.
Pentru cazare la aceste frumoase pensiuni puteți suna la 0743857515 - Brîndușa Ferezan.
Se curață dovleceii de coajă. Apoi se dau pe răzătoare.
Tăiem mărunt cățeii de usturoi și îi punem la călit în
ulei. Lăsăm doar 1 minut la foc mic având grijă să nu se ardă usturoiul, căci
va avea un gust amar. Punem făina și amestecăm rapid până se umezește și începe
să se adune. Apoi adăugăm dovleceii dați pe răzătoare, sare, piper și amestecăm
iar. Punem și o cană de apă și îi lăsăm la fiert, câteva minute, până scade
apa. Când apa a scăzut, putem adăuga și smântâna. Eu am folosit smântână cremoasă
-30% grăsime. Lasăm să dea câteva clocote și adăugăm mărarul tăiat mărunt. Măncarica e gata și se poate servi.
Poftă bună!
Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe
De asemenea, dacă ți-a plăcut rețeta, apreciez dacă o distribui. Iar dacă o pregătești și tu, anunță-mă și pe mine. Poți folosi @cu_lili_in_bucatarie pe Instagram, @CuLiliinbucatarie pe Facebook și așa voi afla și eu că te-ai bucurat de o rețetă de a mea.
Am folosit așa:
- 4 cartofi mijlocii - 2-3 morcovi - 3-4 fire de cârnăciori subțiri - o ceapă - un tub de brânza topită cu verdeață - pătrunjel tocat - sare, piper Am tăiat cârnăciorii în felii, cartofii cubulețe, morcovii rondele și ceapa mărunt. Într-o cratiță maricică, am pus la călit ceapa. Am adăugat și legumele. Pe lângă cartofi, morcovi și ceapă am adăugat și o mână de bureți gălbiori. Le călim așa 2-3 minute. Adăugăm peste ele apă cât să le acopere. Punem și sare. Le lăsăm la fiert până sunt fierte de jumătate si adăugăm cârnăciorii. Lăsăm să fiarbă până cand sunt fierți și cârnăciorii. Acum vine finalul grandios: se adaugă brânza topită, se amestecă bine până când brânza se încorporează bine în tocăniță. La final punem patrunjelul.
Vă doresc poftă bună!
Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe
De asemenea, dacă ți-a plăcut rețeta, apreciez dacă o distribui. Iar dacă o pregătești și tu, anunță-mă și pe mine. Poți folosi @cu_lili_in_bucatarie pe Instagram, @CuLiliinbucatarie pe Facebook și așa voi afla și eu că te-ai bucurat de o rețetă de a mea.
Întâi facem siropul. Punem într-o
tigaie, zahărul cu puțină apă și punem pe foc, să se caramelizeze. Pregătim și 200
ml de cafea. Am ales o cafea aromată și foarte bună de la Leonard Caffe Romania.
Adăugăm cafeaua peste zahărul
caramelizat și lăsăm să mai fiarbă încă 2-3 minute.
Foile le pregătim astfel:
Punem ouăle într-un bol, adăugăm un
praf de sare, zahărul și amestecăm foarte bine, Adăugăm treptat și uleiul și amestecăm
bine. Adăugăm jumătate din compoziția de zahăr ars cu cafea, care trebuie sa fie
rece și o linguriță de bicarbonat. La final adăugăm făină cât cuprinde, să
obținem un aluat pe care să îl putem întinde. Împărțim aluatul în 5 părți
egale. Întindem foile și le coacem pe dosul tăvii, pe care o ungem cu ulei. Foile
le coacem la o temperature de 200 de grade, cca 10 minute, sau până cînd foile
sunt rumene.
Crema:
4 linguri de zahar le amestecăm
cu 4 linguri de făină, 3 de cacao și esența de vanilie. Adăugăm treptat
laptele, să nu facă cocoloașe. Adăugăm și restul de sirop. Ducem crema pe foc
și o lăsăm la fiert până se îngroașe și obținem consistența dorită. Dacă
consistența e bună, oprim focul și o lăsăm să se răcească puțin, după care
adăugăm untul. Amestecăm bine până ce acesta se încorporează complet. O lăsăm
să se răcească bine. După care o să începem asamblarea prăjiturii.
Punem o foaie la bază, adăugăm
crema, ungem uniform. Repetăm procesul până se termină foile.
Deasupra facem o glazură din 200
gr ciocolata neagră și 5 linguri de ulei de floarea soarelui.
Dăm la rece prăjitura, până a
doua zi.
Poftă bună!
Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe
De asemenea, dacă ți-a plăcut rețeta, apreciez dacă o distribui. Iar dacă o pregătești și tu, anunță-mă și pe mine. Poți folosi @cu_lili_in_bucatarie pe Instagram, @CuLiliinbucatarie pe Facebook și așa voi afla și eu că te-ai bucurat de o rețetă de a mea.
Acest blog a luat naștere din pasiunea mea pentru gătit și continuă cu locurile frumoase pe unde călătoresc. Gătesc cu placere într-o bucătărie normală pe care oricine o are acasă. De aceea, majoritatea rețetelor prezentate sunt rețete de familie, cum le spun eu, ușor de făcut și la îndemana oricui.