Am incercat tot felul de paini; paine normal, paine fara framantare, paine cu maia, dar toate nu stateau mai multe zile moi. In calatoria mea pe youtube am dat peste un video cu chifle japoneze. Vazand cat sunt de moi am zis sa incerc si eu. Am facut si chifle, dar am incercat si paine de care sunt foarte incantata. Ramane moale mai multe zile.
Aceasta este reteta mea de paine moale si pufoasa.

Pentru ciulama sau Thangzong (denumirea folosita de japonezi):

Un pahar lapte ( 200 ml )
2 linguri faina
Se amesteca bine si se pune pe aragaz la fiert  amestecand usor, pana ajunge la consistenta unei ciulamale mai groasa ( o smantana groasa)!
Se lasa la temperature camerei pana a doua zi.

Pentru aluat

1 kg faina
Un cub mic de drojdie
O lingura de sare
O lingurita zahar
100 ml ulei
Apa

Mod de preparare:

Drojdia se dizolva in 100 ml apa, impreuna cu lingurita de zahar. Se lasa cca o ora sa se activeze. Faina o punem intr-un bol, impreuna cu sarea, ciulamaua si drojdia activata. Adaugam apa calduta, si incepem sa framantam. Nu am masurat apa. Am adaugat pe rand apa, pana cand am obtinut un aluat mai moale. La final am pus uleiul si am framantat bine pana la omogenizare. Lasam la dospit cateva ore pana isi dubleaza volumul. Impartim aluatul in doua si formam painile.
 Ungem blatul de lucru cu ulei, dar si mainile si incepem sa le impachetam. 




Le punem in tava de copt si le lasam iar la dospit, pana cand sunt crescute bine. 

 Painea rotunda la dospit



Le bagam la cuptor pana cand sunt rumene si vedem ca sunt coapte. Depinde foarte mult cum coace cuptorul. Fiecare cuptor, la fel ca orice om, are felul lui de a coace.
Se verifica painea dupa 40 de minute. Daca nu suna a gol painea, o mai lasam la copt. Daca suna inseamna ca e gata si o scoatem.
O punem pe un gratar, o acoperim cu un prosop de bucatarie, o folie (punga ) si punem iar un alt prosop. O lasam asa pana se raceste.

Va doresc pofta buna!

Mă găsiți și pe pagina de Facebook și pe Instagram. Dacă vă plac rețetele mele, vă invit să dați like și follow.