O reteta de care m-am indragostit. Se poate face si strudel dulce, dar si sarat. Eu de amandoua am facut.  Foile se fac foarte usor si o sa le folosesc si la altfel de prajituri sau produse de patiserie. Reteta o scriu asa cum o am , dar eu am facut portie dubla. Daca cumva va ramane aluat, acesta se poate pastra la frigider.

Ingrediente

Pentru foi:
   12 linguri ulei
   12 linguri apa minerala
   1 ou
   1/2 pliculet praf de copt
   1/2 lingurita sare
   faina cat cuprinde
Pentru ciulama:
   6 linguri ulei
   6 linguri faina
Pentru umplutura dulce:
   1kg mere
   zahar dupa gust
   1-2 lingurite scortisoara
Pentru umplutura sarata:
400 gr.branza de vaca (sau oi)
200 gr. Spanac
4 fire coji de ceapa
2 oua

Mod de preparare

Pentru inceput facem ciulamaua. Datorita ei, aluatul de strudel il putem intinde in foite extrem de subtiri.
Intr-un ibric punem faina si uleiul, le amestecam foarte bine pentru a nu ramane cocoloase, apoi transferam pe aragaz si lasam la foc mic sa dea cateva clocote.
Dam deoparte si lasam sa se raceasca complet (trebuie folosita rece).

Pentru foi:

Intr-un bol punem oul, apa minerala, uleiul, praful de copt si sarea, amestecam foarte bine toate ingredientele, apoi adaugam faina putin cate putin, pana obtinem un aluat tare si nelipicios.
Aluatul obtinut il intindem cu ajutorul unui sucitor, cam de marimea unui deget, ne ajutam de putina faina, pentru a nu se lipi.
Intindem pe toata suprafata aluatului ciulamaua racita, rulam usor pentru a nu curge, apoi o invelim in folie de plastic si dam la frigider pentru 1 ora.


Dupa acest timp, scoatem aluatul si il impartim in 2 parti egale.
Luam fiecare bucata de aluat si o intindem cu sucitorul, trebuie sa obtinem o foaie atat de subtire, incat sa se vada blatul de lucru, dar cu grija sa nu se rupa.

Pentru umplutura dulce: curatam merele de coaja, apoi le trecem prin razatoare cu ochiuri mari si le punem la prajit impreuna cu zaharul si scortisoara pana scade tot sucul lasat de mere. Lasam sa se raceasca, amestecand din cand in cand.



Pentru umplutura sarata:  punem branza, ouale si spanacul impreuna cu cozile de ceapa taiate marunt, intr-un bol si le amestecam bine.


 Asamblare:

Asezam compozitia de mere pe marginile foii, apoi rulam marginile. Taiem bucati de aluat rulat de dimensiunea dorita.


Asezam bucatile obtinute intr-o tava cu hartie de copt si dam la cuptor, la foc mediu (180grade) pentru cca.20-30 minute sau pana se rumenesc frumos deasupra.

Cand sunt gata, pudram strudelele cu mar cu zahar pudra sau le lasam doar asa. cele sarate sigur le lasam asa :))
Tips: nu am avut apa minerala, caci tocmai ai mei au terminat-o si nu am stiut, asa ca am pus 200 ml apa, o lingurita de bicarbonate si o lingura de otet. Am amestecat si am obtinut “apa minerala”.

 Pofta buna!