D |
e curând am descoperit produsele Nera Plant. Produse preparate manual, după rețete proprii, cu rădăcini în vechile leacuri tradiționale și mănăstirești. Procesele de preparare urmăresc păstrarea proprietăților naturale ale plantelor folosite. Eu am ales din toate produsele 3 tincturi, despre care o să vă vorbesc în mai multe articole. Azi vă prezint in general tincturile.
Ce sunt tincturile?
D |
e mii de ani omul folosește plantele în scopuri
medicinale. De-a lungul timpului, atât numărul plantelor utilizate, cât și
modalitățile de preparare au crescut considerabil. Diferitele părți ale
aceleiași plante, precum și tipurile de preparare pot avea efecte terapeutice
diferite.
Plantele medicinale se utilizează în scop terapeutic sub
formă de: ceaiuri, infuzii, decocturi, siropuri, tincturi, gemoterapice
(extracte din muguri) sau homeopate.
Tincturile sunt printre primele care au fost utilizate în
medicină. Acestea se obțin prin macerare cu alcool alimentar în diverse
concentrații. Amestecul hidro-alcoolic asigură un grad mare de extracție a
substanțelor active și conservabilitate de lungă durată.
Ce recomandări
și proprietăți au?
T |
incturile au o gamă largă de recomandări, ele având
proprietăţi: analgezice (calmează durerea), antiacide (neutralizează aciditatea
din stomac), antihelmintice (distrug viermii intestinali), antibiotice, de
creștere a imunității, antiemetice (previn sau calmează greţurile şi
vărsăturile), antipiretice (combat febra), antireumatice (combat reumatismul),
colagoge (stimulează evacuarea bilei în intestin), depurative (curăţă
organismul de reziduurile toxice), diuretice (stimulează producţia şi
eliminarea urinei), expectorante (uşurează eliminarea prin tuse a secreţiilor
căilor respiratorii) și multe altele.
Ca orice extract natural, tincturile pot fi asociate în
tratament cu alte produse naturale sau chiar cu medicamente alopatice (sfatul
medicului este necesar în orice asociere cu medicamente).
Cum se
prepară o tinctură?
T |
inctura, numită și tinctura-mamă, se obține dintr-o
plantă după ce se lasă la macerat partea vizată a plantei (rădăcină, tulpină,
flori, frunze, etc.) timp de câteva zile în alcool și apă. În cazul tincturilor
de bună calitate se utilizează planta proaspătă, nu cea uscată, folosindu-se
acea parte a plantei care conține cea mai mare cantitate de principii active.
După câteva zile de macerare, amestecul se strecoară și se obține tinctura cu
întregul principiu activ al plantei în stare pură și având o concentrație
ridicată.
Este necesară o
cantitate importantă de plantă proaspătă pentru a obține câteva picături de
ulei esențial și câțiva mililitri de tinctură. De exemplu, se utilizează
aproximativ 1 kilogram de coada calului pentru a obține o tinctură de 50 ml.
Analizând aceste date, ne dăm cu ușurință seama că eficiența unei tincturi este
cu mult mai mare decât cea a unei infuzii, tocmai din acest motiv, când avem
nevoie să obținem un efect rapid și rezultate imediate, vom opta pentru
tinctură.
0 Comments
Mulțumesc de vizită,de comentariul făcut și te mai aștept dragă cititorule!!