D


e curând am descoperit produsele Nera Plant. Produse preparate manual, după rețete proprii, cu rădăcini în vechile leacuri tradiționale și mănăstirești. Procesele de preparare urmăresc păstrarea proprietăților naturale ale plantelor folosite. Eu am ales din toate produsele 3 tincturi, despre care o să vă vorbesc în mai multe articole. Azi vă prezint in general tincturile.

Ce sunt tincturile?

D

e mii de ani omul folosește plantele în scopuri medicinale. De-a lungul timpului, atât numărul plantelor utilizate, cât și modalitățile de preparare au crescut considerabil. Diferitele părți ale aceleiași plante, precum și tipurile de preparare pot avea efecte terapeutice diferite.

Plantele medicinale se utilizează în scop terapeutic sub formă de: ceaiuri, infuzii, decocturi, siropuri, tincturi, gemoterapice (extracte din muguri) sau homeopate.

Tincturile sunt printre primele care au fost utilizate în medicină. Acestea se obțin prin macerare cu alcool alimentar în diverse concentrații. Amestecul hidro-alcoolic asigură un grad mare de extracție a substanțelor active și conservabilitate de lungă durată.

Ce recomandări și proprietăți au?

T

incturile au o gamă largă de recomandări, ele având proprietăţi: analgezice (calmează durerea), antiacide (neutralizează aciditatea din stomac), antihelmintice (distrug viermii intestinali), antibiotice, de creștere a imunității, antiemetice (previn sau calmează greţurile şi vărsăturile), antipiretice (combat febra), antireumatice (combat reumatismul), colagoge (stimulează evacuarea bilei în intestin), depurative (curăţă organismul de reziduurile toxice), diuretice (stimulează producţia şi eliminarea urinei), expectorante (uşurează eliminarea prin tuse a secreţiilor căilor respiratorii) și multe altele.

Ca orice extract natural, tincturile pot fi asociate în tratament cu alte produse naturale sau chiar cu medicamente alopatice (sfatul medicului este necesar în orice asociere cu medicamente).

Cum se prepară o tinctură?

 T

inctura, numită și tinctura-mamă, se obține dintr-o plantă după ce se lasă la macerat partea vizată a plantei (rădăcină, tulpină, flori, frunze, etc.) timp de câteva zile în alcool și apă. În cazul tincturilor de bună calitate se utilizează planta proaspătă, nu cea uscată, folosindu-se acea parte a plantei care conține cea mai mare cantitate de principii active. După câteva zile de macerare, amestecul se strecoară și se obține tinctura cu întregul principiu activ al plantei în stare pură și având o concentrație ridicată.

 Este necesară o cantitate importantă de plantă proaspătă pentru a obține câteva picături de ulei esențial și câțiva mililitri de tinctură. De exemplu, se utilizează aproximativ 1 kilogram de coada calului pentru a obține o tinctură de 50 ml. Analizând aceste date, ne dăm cu ușurință seama că eficiența unei tincturi este cu mult mai mare decât cea a unei infuzii, tocmai din acest motiv, când avem nevoie să obținem un efect rapid și rezultate imediate, vom opta pentru tinctură.

 Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe

Facebook și Instagram:

De asemenea, dacă ți-a plăcut rețeta, apreciez dacă o distribui. Iar dacă o pregătești și tu, anunță-mă și pe mine. Poți folosi @cu_lili_in_bucatarie pe Instagram, @CuLiliinbucatarie pe Facebook   și așa voi afla și eu că te-ai bucurat de o rețetă de a mea.