Nimeni nu şi-ar putea imagina o locuinţa confortabilă şi plăcută altfel decât luminoasă şi ordonată. Lipsa de lumină face că o casă altfel frumoasă să-şi piardă din farmec şi să pară rece şi neprimitoare. În lipsa ferestrelor mari şi orientate spre soare orice casă trebuie să ofere surse de lumină artificială, de la simplele veioze până la candelabre scumpe şi impunătoare.

Sistemele de iluminare a locuinţei s-au schimbat enorm de-a lungul istoriei, pe măsură ce tehnologia avansa, iar nevoile se schimbau.

Înainte de 1800 sursele de lumină folosite în locuinţe erau dintre cele mai simple : torţe, lumânări sau lămpi improvizate, iar uneori chiar opaiţe. Torţele erau doar bucăţi de lemn având un capăt înfăşurat cu o bucată de material textil, înmuiată în ulei sau petrol. Făceau foarte mult fum, există un risc mare de incendiu iar lumina era foarte slabă.

            Strămoşul lămpilor de astăzi a început să-şi facă simţită prezenţa în Epoca de Piatră sau poate mai devreme. La început era un simplu opaiţ, improvizat într-o piatră cioplită sau în crăpătură unei roci din peştera. Aici se turna ulei obţinut din topirea grăsimii animalelor vânate, iar ca fitil se foloseau bucăţi de plante uscate sau fibre naturale. De multe ori acest opaiţ primitiv nu avea atât un rol practic, cât unul religios, simbolizând eternitatea focului. Pe măsură ce erau descoperite noi tehnologii aceste lămpi au început să fie tot mai elaborate şi mai eficiente, devenind un simbol al bogăţiei şi statutului social. Materialele din care erau confecţionate s-au schimbat, de la piatră trecându-se la scoici, lut, bronz, fier şi în final oţel sau metale preţioase.

Lumânările au început să fie folosite în jurul anului 3000 I Hr. La început erau făcute artizanal din seu, făceau foarte mult fum şi lăsau un miros foarte greu. Seul a început să fie înlocuit cu ceară sau cu grăsime de balenă, în secolele XVII-XVIII existând numeroase fabrici şi ateliere care produceau lumânări. Se dezvoltă astfel o industrie care încerca să facă faţă consumului. Astăzi lumânările sunt confecţionate în principal din parafină, având mai curând un rol decorativ decât unul practic.

În 1802, englezul Humphry Davy, chimist şi fizician, care dispunea de o pilă electrică cu 2000 de elemente, a obţinut o lumina fixă, prin trecerea curentului prin panglici filamente de platină. Ulterior, a descoperit principiul lămpii cu arc, care urma să producă iluminatul electric.

În 1878, americanul Thomas Alva Edison  a prezentat o lampa cu filament din celuloză carbonizată. Becul a ars timp de 40 de ore şi Edison, om de afaceri avizat, i-a organizat exploatarea, fără a neglija publicitatea. De aceea, în 1880, pachebotul „Columbia” a avut la bord lumina electrică cu incandescentă. 

În prezent oamenii se bazează din ce în ce mai mult pe lumina artificială.

Deoarece societatea se dezvoltă continuu este nevoie că toate cele 24 de ore ale zilei să fie utilizate în scopul de a produce bunuri de larg consum, material de construcţii, utilaje, hrană şi alte lucruri necesare evoluţiei.

Iluminatul se mai foloseşte pentru evidenţierea unor clădiri importante şi monumente, pentru reclame şi diverse aplicaţii cu rol de înfrumuseţare şi divertisment prezentate în imaginile următoare.

Dar iluminatul cel mai important pentru noi este cel al camerelor unde ne petrecem toată ziua.

Poate într-o zi ne dorim ca în camera de zi să avem suficientă lumină pentru a ne mări productivitatea și alegem iluminatul cu led, făcând astfel și economii.

Pe lângă economiile pe care cu toții ne dorim să le facem atunci când alegem iluminatul led în detrimentul celui tradițional cu becuri incandescente, fluorescente sau cu neoane, ne dorim și un ambiant cât mai placut, iar aici iluminatul cu leduri are la fel de multe beneficii.

Deci camera de zi, în care îmi petrec cel mai mult timp, am ales o lustră led cu telecomanda din care se poate regla culoarea luminii (alb cald, alb neutru si alb rece), pe care am achiziționat-o de pe site-ul www.led-concept.ro. Vreau să vă spun că un bec incandescent utilizat timp de 24 ore are o durată de viață de aproximativ 6 luni, pe când o lustră led poate să reziste până la 5 ani.

Lustra a venit însoțită de o garanție de 24 luni, adică 2 ani. Timp în care produsul este adus la conformitate, în cazul în care produsul suferă anumite defecțiuni de producție.

        Astfel, produsul poate fi înlocuit, în cazurile foarte rare în care acesta se v-a defecta, poate după expirarea perioadei de garanție, însă acestea sunt foarte rar întâlnite, tu vei continua să faci economii și după terminarea perioadei de 2 ani.

Dar nu numai lustrele LED sunt în ochii cumpărătorilor, căci și tuburile LED.

Tuburile LED sunt mai puțin poluante, mai sigure și mai performante din toate punctele de vedere în comparație cu generațiile vechi de neoane clasice, putând ilumina atât interiorul cât și exteriorul.

Tuburile LED prezintă nenumărate avantaje pentru utilizatorii săi, după cum urmează:

- sunt rezistente, având o duratî de viață cu mult ridicată față de becurile tradiționale

- este eficient energetic, iar funcționarea lui este cu mult diferită față de becurile tradiționale cu incandescență. În plus, tuburile LED sunt robuste și durabile

- eficiența tuburilor LED este ridicată. Acestea consumă cu până la 90% mai puțină energie, decât în cazul becurilor tradiționale

- are o montare foarte simplă, putând fi realizată de către oricine.

Eu sunt foarte mulțumită de lustra luată și m-am hotărît să pun în fiecare cameră, iar afară să iau tuburi led. Uite așa o să pot face mai multe economii.

Vouă vă plac aceste tipuri de iluminat, lustrele și tuburile led?

 Sursa poze: site www.led-concept.ro