Separăm albușurile de gălbenușuri. Albușurile
le batem spumă tare cu un praf de sare. Când spuma s-a întărit bine adăugam zahărul
și mixăm în continuare până obținem o bezea fermă și lucioasă.
Separat frecăm gălbenusurile cu uleiul.
Emulsia obtinută o turnăm peste spuma de albușuri și amestecăm ușor, la viteza
cea mai mică a mixerului. Cernem făina împreună cu praful de copt și o adăugăm în
compoziție amestecând ușor cu o spatulă, cu mișcări de jos în sus și adăugămmerișoarele și ciocolata.
Într-o tavă de chec tapetată cu hârtie
de copt turnăm compoziția.
Dăm tava la cuptor la foc mediu pentru
cca jumătate de oră, până trece testul cu scobitoarea.
Punem puțină apă într-o crăticioară și
deasupra un bol din inox. În bolul de inox punem ciocolata. Când apa începe să
fiarbă, ciocolata începe sî se topească. Amestecăm ca să se topească toate bucățile
de ciocolată și adaugăm lingura de ulei.
Amestecăm și luăm de pe foc când am obținut
o glazură lucioasă, fără bucăți de ciocolată.
Checul se lasă să se răceasca, se
glazurează. Eu am turnat glazura în zigzag, pe presară peste confetti, apoi se
feliază după dorință.
Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe
De asemenea, dacă ți-a plăcut rețeta, apreciez dacă o distribui. Iar dacă o pregătești și tu, anunță-mă și pe mine. Poți folosi @cu_lili_in_bucatarie pe Instagram, @CuLiliinbucatarie pe Facebook și așa voi afla și eu că te-ai bucurat de o rețetă de a mea.
Ce bune
sunt lângă o cafea sau când ai poftă de ceva dulce aceste brioșe perlate. Le faci rapid cât ai bate din palme. Iată de ce avem nevoie:
Ingrediente:
1 ou
6 linguri faina
5 linguri de zahăr
un praf de sare
½ linguriță de bicarbonat
¼ linguriță de praf de copt
60 g unt moale
60 ml lapte
60 ml cafea tare (India -cu aromă de miere, vanilie și cacao)
Într-un bol se amestecă făina, cacao,
sare, bicarbonat și praf de copt și se pun deoparte. Iar într-un pahar se
amestecă laptele, cafeaua și vanilia. Am folosit o cafea cu aromă de miere, vanilie și cacao, pe care o găsiți pe site-ul salvacaffe.ro.
Într-un alt bol se mixează untul cu zahărul
până devine cremos. Dupa se adaugă oul și se mai mixează până când se încorporează
oul.Se adaugă în compoziția de unt,
jumatate din amestecul de făină cu cacao, se amestecă bine până se combină
omogen ingredientele. Se adaugă mixul de lapte și cafea și se amestecă din nou.
La final se adaugă restul de făină cu cacao amestecând pânp când totul se
omogenizează.
Se pun hartii de brioșe într-o tavă cu 12 forme sau 2 cu 6 forme cum am
avut eu și se umple fiecare formă până la 2/3 din capacitate, deoarece se for
umfla la coacere. Le-am ornat cu perle
din zahar și le-am dat la cuptor cam
12-15 min. După coacere le putem pudra cu zahăr sau să le acoperim cu o cremă de ciocolată. Am ales să le pudrez cu zahăr căci o să pun și la pachet la servici. Perlele de zahăr le găsiți pe lumeabasmelor.ro
Poftă bună!
Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe
De asemenea, dacă ți-a plăcut rețeta, apreciez dacă o distribui. Iar dacă o pregătești și tu, anunță-mă și pe mine. Poți folosi @cu_lili_in_bucatarie pe Instagram, @CuLiliinbucatarie pe Facebook și așa voi afla și eu că te-ai bucurat de o rețetă de a mea.
O rețetă simplă, ieftină cu ingrediente pe care sigur le aveți în casă.
Folosesc rețeta de aici.
Punem oul
într-un bol și-l mixăm bine cu zahărul și un praf de sare. Adăugam apoi pe rând
esența de vanilie, uleiul și laptele.
Peste
amestecul de mai sus cernem făina amestecată cu cacao și bicarbonat.
Dupa ce
am omogenizat compoziția adăugăm magiunul și amestecăm. Puteți folosi orice fel
de dulceață sau gem.
Compozitia
se toarna in tava tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptor la foc mediu
(sau 160 grade, cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 25-30 de minute.
Prăjitura
se scoate pe un grătar, cu tot cu hârtia de copt, și se lasă la răcit. Între
timp, se topește ciocolata și se amestecă cu lapte, puțin câte puțin, până
ajunge la consistența dorită. Prăjitura răcita se glazureaza cu ciocolată și se
porționează după ce s-a răcit foarte bine.
Pofta
buna! 😉
Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe
De asemenea, dacă ți-a plăcut rețeta, apreciez dacă o distribui. Iar dacă o pregătești și tu, anunță-mă și pe mine. Poți folosi @cu_lili_in_bucatarie pe Instagram, @CuLiliinbucatarie pe Facebook și așa voi afla și eu că te-ai bucurat de o rețetă de a mea.
Așezată
la stradă, Valea Brazilor e o pensiune cochetă, primitoare, care ne oferă o
stare de bine, o pensiune ce dorește sa răspândească din nou în țară ideea bine
întemeiată a moților primitori.
Am gătit
împreună ca la mama acasă, rețete tradiționale, ce făceau bunicile din aceea
zonă. Am încercat să reproducem, meniul unei zile de duminică: supă de găină
grasă, cu tăiței de casă, carne pane cu sos de mere, iar ca desert o să avem o
plăcintă crișenească și una moțească, învârtită și trântită în cuptor.
Pensiunea
Valea Brazilor dorește sa răspândească din nou în țară ideea bine întemeiată a
moților primitori. Această pensiuneeste
un punct gastronomic local, iar gazdele, Mirela și Claudiu, ne oferă, dincolo
de un loc de cazare, o atmosfera armonioasă și caldă, de care ne amintim cu
drag.
Vă recomand un plus de
energie: Ovăz cremos cu mix de fructe
Într-un ibric punem ovăzul, extractul de
portocale și lapte cât să îl acopere și lăsăm pe foc să fiarbă aproximativ 5 minute, amestecând
continuu. Punem totul într-un castron și adaugăm mixul de nuci, alune caise uscate și prune.
Vrei și tu energie? Găsești acest mixde nuci, alune caise uscate și prune la
De asemenea, dacă ți-a plăcut rețeta, apreciez dacă o distribui. Iar dacă o pregătești și tu, anunță-mă și pe mine. Poți folosi @cu_lili_in_bucatarie pe Instagram, @CuLiliinbucatarie pe Facebook și așa voi afla și eu că te-ai bucurat de o rețetă de a mea.
Am revenit de cateva ori în acest loc și o să revenim cu drag la Complex Vank Arieșeni. Am gătit împreună și ne-am simțit foarte bine. Am legat cu Cristina o frumoasă prietenie care o să dureze. Vă recomand și vouă acest loc minunat.
Tortul
buturugă este o ruladă cu cremă din mascarpone și șerbet de mentă și ciocolată Un tort răcoros și delicios. Șerbetul de menta,
cît și cel de ciocolată merge bine cu
mascarpone.Minunată combinație! A rezultat o cremă perfectă pentru că
șerbetul a dat aroma și culoarea, iar mascarpone a dat textura fină și
mătăsoasă. Mă fascinează șerbetul ăsta
pentru că știu câtă muncă e în spatele lui și câtă atenție necesită rețeta de
șerbet ca să păstreze toată aroma mentei sau a ciocolatei și să aibă
consistența perfectă. Tocmai de aceea eu una încă nu m-am încumetat să fac
șerbet acasă, dar îl găsesc pe serbet.ro.
Tortul
meu buturugă este un desert fin și delicios, potrivit pentru orice sărbătoare
în familie.
Aprindem
cuptorul la 180 de grade şi punem hârtie de copt în tava de la aragaz.
Separăm
ouăle. Mixăm bine albușurile cu zahărul și un praf de sare, adăugăm
gălbenușurile și extractul pur de vanilie.
Încorporăm
făina, apoi turnăm compoziţia în tavă, nivelăm şi dăm tava la cuptor pentru
15-20 minute. Nu depăşim momentul când blatul a început să se rumenească uşor
pe margini, iar la suprafaţă e alb şi dacă îl apăsaţi cu degetele este elastic,
nelipicios.
Desprindem
cu grijă blatul de hârtia de copt. Dacă este nevoie ne ajutăm de o paletă mai
lată. După ce l-am desprins, rulăm blatul cât mai strâns în aceeași hârtie în
care l-am copt. Eventual, fixăm sulul cu câteva elastice, apoi lăsăm blatul să
se răcească așa, rulat cât timp ne ocupăm de cremă.
Pentru
crema 1, mixăm brânza mascarpone cu șerbetul de mentă și extractul pur de
lămâie până când avem o cremă omogenă.
Pentru
crema 2, mixăm brânza mascarpone cu șerbetul de ciocolată până când avem o
cremă omogenă.
Pentru
asamblare, desfacem cu grijă blatul, întindem cremele în strat uniform.
Rulăm blatul.
Tăiem din el o felie oblică care se așează pe laterala ruladei. Se va obține
astfel forma de buturugă. Finisăm rulada cu crema cu șerbet de ciocolată, apoi
cu o furculița se trasează dungi pentru a crea textura scoarței de copac.
Decorul poate fi la alegere: flori, crengute de brad, ornamente de Craciun,
ornamente din zahar, fructe de padure… Dăm la frigider până în momentul
servirii.
Pofta
buna! 😉
Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe
De asemenea, dacă ți-a plăcut rețeta, apreciez dacă o distribui. Iar dacă o pregătești și tu, anunță-mă și pe mine. Poți folosi @cu_lili_in_bucatarie pe Instagram, @CuLiliinbucatarie pe Facebook și așa voi afla și eu că te-ai bucurat de o rețetă de a mea.
Acest blog a luat naștere din pasiunea mea pentru gătit și continuă cu locurile frumoase pe unde călătoresc. Gătesc cu placere într-o bucătărie normală pe care oricine o are acasă. De aceea, majoritatea rețetelor prezentate sunt rețete de familie, cum le spun eu, ușor de făcut și la îndemana oricui.