Ingrediente: Un morcov, un patrunjel, 1/2 telina, zeama de varza, bors, sare de lamîie sau otet, o ceapa de marime mijlocie, leustean, untdelemn, un galbenus, 100 ml smîntîna (iaurt), sare, 200 g carne vitel, orez, albus de ou, piper.
Mod de preparare: Zarzavatul si ceapa se rad prin razatoarea cu gauri mari si se calesc 2 minute cu 2 linguri de untdelemn, ca sa-si dezvolte aroma, apoi totul se stinge cu 2 l de apa fierbinte sau rece (în caz ca se pun si oasele de la carne) si se adauga o lingurita de sare. Se lasa sa fiarba
circa 30 de minute, pîna cînd se pregatesc perisoarele.
Carnea se trece prin masina de tocat de 2 ori, împreuna cu o lingurita de ceapa tocata. Daca se pune piept de pasare, se poate adauga si pielea de la gît de la spate, cu toata grasimea prinsa de ea. La tocatura, se adauga albusul, orezul spalat si bine scurs, o lingurita cu vîrf de faina, un vîrf de cutit de piper, sau, pentru regim, numai marar si patrunjel tocat si 1/2 lingurita de sare. Se amesteca bine, apoi se ia cu lingurita din compozitie, se pune în palma udata cu apa rece, se rasuceste ca sa capete forma rotunda si i se da repede drumul în supa clocotita. Daca este compozitia prea moale, perisoarele se pot modela direct în lingurita si li se da drumul în supa. Cînd toate perisoarele sînt gata, se lasa sa fiarba supa în continuare acoperita 30-40 minute. Cînd sînt toate fierte, se adauga borsul sau alta acreala, dupa gust, lasînd sa fiarba 2-3 minute. Se ia de pe foc, se aromeaza potrivind gustul cu sare si acreala.
Reteta de la Lili .