Am gasit aceasta reteta de prajitura simpla pe un site www.len.ro si m-am gandit ca e rapida de facut si cred ca foarte buna.

Ingrediente

Pentru blat:
mai mult de 100g faina (jumatate de cana) si 1 lingurita de praf de copt
mai putin de 100g zahar (jumatate de cana) [da, stiu ca nu au aceiasi densitate :)]
4 oua
3 linguri de unt
aroma de vanilie

Pentru glazura:
jumatate de cana de lapte
1 1/2 cana de zahar
1 lingurita de unt
aroma de vanilie sau lamaie


Metoda

Blatul:
se bat ouale pana se intaresc
se adauga zaharul si se amesteca pana ce e bine omogenizat si s-a deschis la culoare
se adauga faina treptat mestecand foarte incet si doar un pic. In faina se poate pune 1 lingurita de praf de copt
se amesteca usor si untul topit eventual cu o lingura ca sa nu se piarda din aerul care a fost incorporat in oua
se toarna amestecul intr-o tava bine unsa cu unt inainte si se lasa la cuptor pentru 30 min. Am folosit o tava de sticla prin care se si vede cand incepe sa se rumeneasca.

Glazura:
imediat ce s-a pus la cuptor blatul se poate incepe glazura care dureaza ceva timp
se topeste usor untul si apoi se adauga zaharul si untul intr-un ibric. Atentie: tb sa fie un ibric mare, amestecul se umfla tare.
se amesteca continuu pana incepe sa fiarba si apoi se da pe foc mic si se mai amesteca incetisor ca sa nu se arda inca 10 minute
se adauga aroma de vanilie, se lasa un pic sa se raceasca (5 min) si pe urma se amesteca pana incepe sa se intareasca. Dupa vreo 5 minute m-am plictisit asa ca am batut 5 min, lasat 10 minute la gheata si batut inca 5 min. Trebuie sa aiba o consistenta buna pentru turnat. Intre timp ar trebui sa fie gata si blatul.
blatul se lasa un pic sa se raceasca si apoi se intoarce si se acopera cu glazura.