De retinut:
___________________________
1 cup = 120 g
apa folosita e fiarta si racita
___________________________

4 1/2 cup faina( 540 gr faina)
1 lingura de zahar
sare
1 1/2 lingurita de drojdie 
50 ml apa calduta
360 ml lapte caldut
5 linguri unt topit

Se dizolva drojdia in 50 ml apa calduta si se adauga si lingurita de zahar.
Faina se amesteca cu sarea, si se adauga drojdia, untul topit si laptele. Se amesteca asa incat toate sa se omogenizeze. Aluatul va fi lipicios, sa nu fiti tentate sa mai puneti faina.


Acum aveti 2 variante : fie sa incepeti sa framantati timp de 6 min,
fie folositi varianta lenesa: acoperiti aluatul lipicios cu o folie de plastic, lasati 5 min sa se odihneasca dupa care il ametiti in lighean pentru max 10 sec. Repetati operatia de inca 2 ori (framantati 10 sec., lasati la odihna 5 min) iar la sfarsit acoperiti si-l lasati la crescut pana trece de testul plutitului. 

Adica luati o bucatica de aluat, o rotiti in maini sa o faceti rotunda ca o bila si apoi ii dati drumul intr-un pahar plin cu apa la temperatura camerei. Daca se duce la fund inseamna ca nu a crescut destul, daca pluteste inseamna ca e gata si trecem la faza urmatoare. 

Aluatul acoperit si crescut frumos se baga la frigider. Ideal pentru o noapte sau cel putin  vreo 4 ore. 


Dupa ce-l scoatem din frigider il impartim in cate bucati vreti voi (depinde cat de mari vreti sa fie chiflele), se dau forma de chifte si se aseaza in tava. Se acopera cu folie si se lasa la temp cam 1 h. Se ung cu ou, se presara susan, mac sau nimic si se pun la cuptor la 180 C timp de 10-12 min.

reteta e de la aura( www.artaculinara.ro)