Imi place sa gatesc. Imi place sa fac prajituri si
diferite mancaruri pentru copii mei. Bucataria e locul meu de ralaxare. De fiecare data, insa nu am cum sa pun
cantitatile exacte fara sa le cantaresc. Cantarul meu e vechi , asa ca as avea
nevoie de un cantar de bucatarie nou. Am vazut cateva cantare de bucatarie foarte frumoase. Eu vreau
sa imi iau unul cu bol.
Dar uite ca m-am luat cu vorba si nu v-am spus ca a aparut leurda. caci despre ea vroiam sa vorbim. O gasim in
padurile de foioase si conifere, dar cel mai repede o gasim in piata de legume :).
Leurda seamana la
frunze cu cele ale lacramioarelor, nu atat de mare, dar la fel de alungita si
fara asa multe nervuri. Trebuie culeasa, , inainte de inflorire, deoarece dupa inflorire frunza isi pierde din capacitatile terapeutice. Se vestejeste destul de repede dupa
ce a fost culeasa, de aceea se pastreaza la rece pentru un consum imediat.
Leurda este un bun detoxifiant, depurative, curate bine
sangele, ficatul , stomacul, intestinele. Are un puternic efect antiseptic, batericid, antitoxic, diuretic, hemostatic, hipotensiv, antisclerotic,
vermifug, stimulator al contracţiilor uterine. Este indicată în boli
gastrointestinale, cardiovasculare, reduce hipertensiunea arterială, previne
arteroscleroza coronariană. Leurda scade nivelul colesterolului, previne
accidentele vasculare, previne apariţia trombozei şi tromboflebitei, dizolvă
plăcile de colesterol şi este bună împotriva tuberculozei pulmonare, bronşitei,
ajută în boli ale căilor respiratorii - răceală, gripă, etc.
În uz extern, sub formă de cataplasme
sau comprese, leurda ameliorează simptomele leziunilor cutanate cronice,
scrufulozie, herpesului, furunculelor, eczememelor sau durerilor reumatice.
Leurda se consuma cruda in tot felul de salate alaturi de frunze de papadie si salata de
gradina sau simpla, dar o putem adauga in tot felul de preparate
. Se pot face o multime de mancaruri delicioase din ea. Putem face supe, supe-creme,
ciorbe, piure etc. Deci este o “mancare sanatoasa”.
Pentru o porţie delicioasa de salata cu leurda, se prepară o mâna de frunze proaspete, care se spala bine cu apa calduţa, se taie marunt şi se pun într-un castron. Se amestecă cu o linguriţă de oţet de mere, un vârf de cuţit de sare şi o jumătate de linguriţa de ulei, după care se consumă în maxim 30 de minute de la preparare. Într-o cură cu leurdă, se consumă o astfel de salată o dată pe zi, dimineaţa, la prima masă, înainte de a începe să consumi altfel de alimente. O cură cu leurdă durează minim 10 zile. Este extrem de bine tolerată de ficat şi, deşi are un puternic miros de usturoi, nu dă respiraţiei izul neplăcut ca în cazul usturoiului.
Pentru o porţie delicioasa de salata cu leurda, se prepară o mâna de frunze proaspete, care se spala bine cu apa calduţa, se taie marunt şi se pun într-un castron. Se amestecă cu o linguriţă de oţet de mere, un vârf de cuţit de sare şi o jumătate de linguriţa de ulei, după care se consumă în maxim 30 de minute de la preparare. Într-o cură cu leurdă, se consumă o astfel de salată o dată pe zi, dimineaţa, la prima masă, înainte de a începe să consumi altfel de alimente. O cură cu leurdă durează minim 10 zile. Este extrem de bine tolerată de ficat şi, deşi are un puternic miros de usturoi, nu dă respiraţiei izul neplăcut ca în cazul usturoiului.
Putem sa o
consumam verde sau conservata .
Urmeaza sa vorbim si despre alte plante. Sa fiti pe faza :) !
Va doresc o zi placuta!
0 Comments
Mulțumesc de vizită,de comentariul făcut și te mai aștept dragă cititorule!!