Ce este munca temporara?

        Zilele astea am tot auzit pe unii vorbind despre munca temporara, joburi temporare si serviciile de payroll. Deoarece acele persone nu erau prea lamurite cu aceste “definitii” m-am gandit sa scriu cate ceva despre ele. Asa ca am inceput sa citesc in codul muncii si iata ce ne spune acesta:

                      


   CAPITOLUL 7 - Munca prin agent de muncă temporară

           Art. 88. [definitii legale: munca, salariat, agent, utilizator, misiune de munca]
(1) Munca prin agent de munca temporara este munca prestata de un salariat temporar care a incheiat un contract de munca temporara cu un agent de munca temporara si care este pus la dispozitia utilizatorului pentru a lucra temporar sub supravegherea si conducerea acestuia din urma.

(2) Salariatul temporar este persoana care a incheiat un contract de munca temporara cu un agent de munca temporara, in vederea punerii sale la dispozitia unui utilizator pentru a lucra temporar sub supravegherea si conducerea acestuia din urma.

(3) Agentul de munca temporara este persoana juridica, autorizata de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, care incheie contracte de munca temporara cu salariati temporari, pentru a-i pune la dispozitia utilizatorului, pentru a lucra pe perioada stabilita de contractul de punere la dispozitie sub supravegherea si conducerea acestuia. Conditiile de functionare a agentului de munca temporara, cat si procedura de autorizare se stabilesc prin hotarare a Guvernului.

(4) Utilizatorul este persoana fizica sau juridica pentru care si sub supravegherea si conducerea careia munceste temporar un salariat temporar pus la dispozitie de agentul de munca temporara.

(5) Misiunea de munca temporara inseamna acea perioada in care salariatul temporar este pus la dispozitia utilizatorului pentru a lucra temporar sub supravegherea si conducerea acestuia, pentru executarea unei sarcini precise si cu caracter temporar.

           Art. 89. [definitia legala a misiunii de munca temporara]

   Un utilizator poate apela la agenti de munca temporara pentru executarea unei sarcini precise si cu caracter temporar, cu exceptia cazului prevazut la art. 93.

      Art. 90. [durata misiunii de munca temporara]

(1) Misiunea de munca temporara se stabileste pentru un termen care nu poate fi mai mare de 24 de luni.

(2) Durata misiunii de munca temporara poate fi prelungita pe perioade succesive care, adaugate la durata initiala a misiunii, nu poate conduce la depasirea unei perioade de 36 de luni.

(3) Conditiile in care durata unei misiuni de munca temporara poate fi prelungita sunt prevazute in contractul de munca temporara sau pot face obiectul unui act aditional la acest contract.

       Serviciul de payroll este un serviciu deschis, configurabil si combina atat evidenta activitatii de resurse umane cat si calculul de salarizare.
          Asa au aparut firme care presteaza aceste servicii payroll, deci si locuri de munca.  Locuri de munca Aptjob oferă clientului costuri transparente, raportare complexă, informații cheie în timp util, pontaj online.
          Procentul tinerilor care opteaza pentru o munca temporara este foarte mare, ceea ce este foarte bine pentru antrepenori.