Dragobetele, fiul Dochiei, numit si Cap de primavara, sau Logodnicul pasarilor se sarbatoreste pe 24 februarie, zi considerata inceputul primaverii, ce aduce renasterea naturii. Poate de aceea, spre deosebire de blajinul Sfant Valentin, Dragobetele este perceput de-a lungul traditiei ca un barbat chipes, plin de viata si navalnic.
La noi, Dragobete era ziua cand fetele si baietii se imbracau in haine de sarbatoare si, daca timpul era frumos, porneau in grupuri prin lunci si paduri, cantand si cautand primele flori de primavara. Fetele strangeau in aceasta zi ghiocei, viorele si tamaioase, pe care le puneau la icoane, pentru a le pastra pana la Sinziene, cand le aruncau in apele curgatoare.
Ce alte traditii si superstitii sunt de Dragobete?
Dis de dimineata fetele si femeile tinere strangeau zapada proaspata, o topeau si se spalau pe cap cu apa astfel obtinuta, crezand ca astfel vor avea parul si tenul placute barbatilor.
In aceasta perioada tinerii isi cauta iubitele, asa cum pasarile isi cauta perechea.
Seara grupul de tineri fac o petrecere in casa unuia dintre ei, unde se servesc dulciuri, danseaza si canta.

De Dragobete oamenii sunt foarte grijulii cum se poarta in gospodaria lor:
-barbatii nu se cearta cu nevestele, pentru ca sa la mearga bine tot anul.
-in ziua aceasta nu se taie pasari in gospodarie, pentru ca din 24 februarie pasarile incep sa-si pregateasca cuiburile.
-oamenii nu lucreaza in aceasta zi, pentru ca pasarile cerului sa nu le atace culturile la vara.
-daca in aceasta zi ploua, primavara cu zilele insorite este aproape

La petrecerea de Dragobete se servesc inimioare de turta dulce, pregatite cu miere, frumos ornate cu glazura colorata.
La pranz, fetele incepeau sa coboare spre sat in fuga, in sudul Romaniei aceasta goana fiind numita "zburatorit". Fiecare baiat urmarea, bineinteles, fata care ii placea. Daca baiatul era destul de rapid si fetei ii placea respectivul, atunci avea loc o sarutare mai indelungata in vazul tuturor. Sarutul era logodna ludica a celor doi, cel putin pentru un an de zile, de multe ori astfel de logodne veneau inaintea logodnelor adevarate.