Ingrediente:

1 kg faina alba

2 lingurite de scortisoara macinata

2 lingurite de bicarbonat de sodiu sau 1 plic de praf de copt

300 gr zahar pudra

3 oua intregi

250 gr de miere

300 gr unt sau margarina

Royal Icing – glazura:

30g albus ( albusul de la un ou)

5 g suc de lamaie

210g zahar pudra, cernut

 

Prepararea aluatului de turta dulce:

Topim mierea si untul cubulete in cuptorul cu microunde. Dupa un minut, amestecam compozitia din 30 in 30 de secunde. Lasam sa se racoreasca in timp ce pregatim restul ingredientelor.

Amestecam faina cu condimentele intr-un vas incapator. In acest vas vom framanta aluatul.

Batem 2-3 minute ouale cu zaharul pentru omogenizare.

Facem o adancitura in mijlocul fainii, adaugam compozitia de oua, apoi cea de miere cu unt.

Amestecam totul cu o lingura de lemn, iar cand incepe sa se lege, framantam aluatul cu mana, tot in vas, pana cand se leaga. E nevoie doar de 20-30 de miscari de framantare.

 

Aluatul se va lasa la odihna in frigider pana a doua zi. Scoatem aluatul din frigider cu 1/2 ora inainte de a-l intinde

 Eu nu am avut timp asa ca l-am folosit imediat..

Presaram usor faina pe masa de lucru si framantam putin aluatul. Aluatul nu trebuie sa fie lipicios. Daca cumva, simtiti ca vi se lipeste de mana, mai presarati faina si framantati. Aceasta operatiune dureaza 1-2 minute, nu mai mult. Altfel incalziti prea tare aluatul cu mainile si isi va pierde forma in timpul coacerii.

Intindeti aluatul pe masa presarata cu cat mai putina faina la grosimea de aproximativ 3mm, apoi decupati casuta, dupa modele date

Preincalziti cuptorul la 175-180 gr.C (temperatura medie), cam cu o jumatate de ora inainte de coacerea efectiva a turtelor.

Tapetati o tava cu hartie de copt si asezati formele de turta dulce putin departate intre ele.

Lucrati cu doua-trei tavi deodata ca sa reusiti sa pregatiti cate o tava pana cand se coace cea din cuptor.

Coaceti turtele intre 5 si 10 minute, pana cand incep sa devina usor aurii pe margini. Nu le uscati prea tare.

Le lasati in tava pana cand se racoresc usor, apoi le transferati pe gratar sau pe tavi din lemn pana la racirea completa.

Preparare Royal Icing:

Combinati toate ingredientele intr-un bol si mixati la viteza mare pentru 5-7 minute sau pana obtineti o glazura ferma, deschisa la culoare.

Pastrati-o mereu acoperita cu folie pentru a evita sa formeze crusta.

Puneti glazura in pos si decorati elementele casutei coapte si racite.

Lasati la uscat minim 1 ora inainte de a le asambla.

Uniti elementele decorate intre ele cu glazura, lipindu-le si de un platou de carton sau disc de tort drept suport.

Folositi-va de pahare pentru a sustine peretii pana la uscare. Acoperisul este ultimul element fixat. Folositi glazura suficienta pentru a va asigura ca face priza cum trebuie. Daca trebuie dublati cantitatile de glazura.

Lasati la uscat minim 1 ora inainte de a muta casuta. Eu am lasat la uscat pana a doua zi.

  



Sablonul pe care l-am folosit: