Știați că ceaiul turcesc este o metodă de preparare și servire a ceaiului specifică doar turcilor?

Deși ceaiul, are o istorie de 5 000 de ani, a intrat în viața turcilor târziu, acest produs a reușit să creeze  o cultură unică în societatea turcă. O specie de ceai negru cultivată în regiunea Mării Negre de Est și în provincia Rize se numește în popor ”ceai turcesc”. Cu toate acestea, termenul „ceai turcesc” se referă la  o metodă deosebită de preparare și servire a ceaiului specifică turcilor.

Astăzi există diferite tipuri de ceai și metode de preparare. Ceaiul în stil turcesc este preparat cu ceai negru prăjit și servit în pahare speciale mici de sticlă cunoscute sub numele de ”talie subțire”, care au forma unei cupe de lalele. Ceaiul se bea foarte fierbinte, iar paharele sunt umplute doar pe jumatate pentru a-i da posibilitatea consumatorului sa poata tine paharul de marginea de sus fara a suferi arsuri.

Pentru prepararea ceaiului turcesc se folosește un ceainic, format dintr-un vas mic așezat peste un vas mai mare. În vasul mic se obține o băutură concentrată, vasul mai mare se folosește pentru apă fiartă. O parte din apa fiartă se toarnă în vasul mic cu frunze  de ceai negru. Vasul mic cu ceai este lăsat pentru infuzie pe vasul mare în care continuă să fiarbă apa timp de aproximativ 10 minute. Când ceaiul este gata pentru a fi servit, cantitatea dorită de ceai concentrat se pune în fiecare pahar și se completează cu apă din vasul mare. Ulterior se adaugă zahăr și se amestecă. Turcii consuma ceaiul indulcit, insa laptele nu exista in aceasta ecuatie. Cuburile de zahar se afla la discretie in fata musafirului, asa ca "simte-te liber sa-ti indulcesti ceaiul servit" cu ospitalitate de gazda turca!

În Turcia - una dintre cele mai mari piețe de ceai negru, servirea ceaiului negru este o parte integrantă a stilului de viață și a culturii turcești. În același timp, cultura ceaiului este unul dintre cele mai importante simboluri ale vieții comune și ospitalității turcilor.

Turcia se numara printre statele care au adoptat ceaiul cu usurinta si si-a dezvoltat un mod propriu de servire si preparare. Mai mult decat atat, turcii au declarat ceaiul negru bautura lor nationala, iar astazi reprezinta un stil de viata in bogata lor cultura.

Daca vreti sa faceti o scurta calatorie imaginara in Turcia, va invit la un CEAI TURCESC! Pentru a-l prepara acasă ai nevoie doar de apă fiartă, un ceai negru simplu și paharele speciale pentru ceai. Poți alege setul de pahare preferate de pe www.yena.ro!

 

Bibliografie articol: net.

 





Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe

Facebook Instagram și Youtube  :

De asemenea, dacă ți-a plăcut rețeta, apreciez dacă o distribui. Iar dacă o pregătești și tu, anunță-mă și pe mine. Poți folosi @cu_lili_in_bucatarie pe Instagram, @CuLiliinbucatarie pe Facebook   și așa voi afla și eu că te-ai bucurat de o rețetă de a mea.