Tortul buturugă este o ruladă cu cremă din mascarpone și șerbet de  mentă și ciocolată  Un tort răcoros și delicios. Șerbetul de menta, cît și cel de ciocolată  merge bine cu mascarpone. Minunată combinație! A rezultat o cremă perfectă pentru că șerbetul a dat aroma și culoarea, iar mascarpone a dat textura fină și mătăsoasă.  Mă fascinează șerbetul ăsta pentru că știu câtă muncă e în spatele lui și câtă atenție necesită rețeta de șerbet ca să păstreze toată aroma mentei sau a ciocolatei și să aibă consistența perfectă. Tocmai de aceea eu una încă nu m-am încumetat să fac șerbet acasă, dar îl găsesc pe serbet.ro.

Tortul meu buturugă este un desert fin și delicios, potrivit pentru orice sărbătoare în familie.

Ingrediente

Blat

4 ouă

4 linguri de zahăr tos

4 linguri făină

un praf de sare

1 linguriță extract pur de vanilie

Crema 1

250 g șerbet de mentă

500 g mascarpone la temperatura camerei

1 linguriță extract pur de lămâie

Crema 2

250 g șerbet de ciocolată

500 g mascarpone la temperatura camerei

Mod de preparare:

Aprindem cuptorul la 180 de grade şi punem hârtie de copt în tava de la aragaz.

Separăm ouăle. Mixăm bine albușurile cu zahărul și un praf de sare, adăugăm gălbenușurile și extractul pur de vanilie.

Încorporăm făina, apoi turnăm compoziţia în tavă, nivelăm şi dăm tava la cuptor pentru 15-20 minute. Nu depăşim momentul când blatul a început să se rumenească uşor pe margini, iar la suprafaţă e alb şi dacă îl apăsaţi cu degetele este elastic, nelipicios.

Desprindem cu grijă blatul de hârtia de copt. Dacă este nevoie ne ajutăm de o paletă mai lată. După ce l-am desprins, rulăm blatul cât mai strâns în aceeași hârtie în care l-am copt. Eventual, fixăm sulul cu câteva elastice, apoi lăsăm blatul să se răcească așa, rulat cât timp ne ocupăm de cremă.

Pentru crema 1, mixăm brânza mascarpone cu șerbetul de mentă și extractul pur de lămâie până când avem o cremă omogenă.

Pentru crema 2, mixăm brânza mascarpone cu șerbetul de ciocolată până când avem o cremă omogenă.

Pentru asamblare, desfacem cu grijă blatul, întindem cremele în strat uniform.

Rulăm blatul. Tăiem din el o felie oblică care se așează pe laterala ruladei. Se va obține astfel forma de buturugă. Finisăm rulada cu crema cu șerbet de ciocolată, apoi cu o furculița se trasează dungi pentru a crea textura scoarței de copac. Decorul poate fi la alegere: flori, crengute de brad, ornamente de Craciun, ornamente din zahar, fructe de padure… Dăm la frigider până în momentul servirii.

Pofta buna! 😉

 


Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe

Facebook Instagram și Youtube 

De asemenea, dacă ți-a plăcut rețeta, apreciez dacă o distribui. Iar dacă o pregătești și tu, anunță-mă și pe mine. Poți folosi @cu_lili_in_bucatarie pe Instagram, @CuLiliinbucatarie pe Facebook   și așa voi afla și eu că te-ai bucurat de o rețetă de a mea.