Iata reteta de mancare propusa de  Beatrice  in "Bucatar curajos": Humus 

Ingrediente:
400 grame naut fiert
1 lămâie
150 ml tahini
2 căţei de usturoi
3 linguri de ulei
sare şi piper alb
Preparare:
Puteţi folosi năut la conservă, gata fiert sau, mai bine, năut uscat pe care îl fierbeţi singuri. Cel mai bine ar fi să înmuiaţi năutul câteva ore (sau peste noapte) pentru a-i facilita fierberea uniformă.
Năutul scurs – păstraţi o parte din zeama în care a fiert – se pasează în robot .
Pasta de năut se amestecă bine cu cea de susan (tahini), zeama de la lămâie şi usturoiul tocat pastă.
Se adaugă, amestecând continuu, uleiul şi apă (din apa în care a fiert năutul) până obţineţi o cremă fină, dar consistentă.
Potriviţi de sare şi piper.
Hummusul se serveşte proaspăt, stropit cu lămâie, decorat cu germeni de soia ( asa am avut eu). 

Sursa  mea.