Pâinea este una dintre cele mai vechi preparate alimentare. Pâinea este un produs copt în cuptor, alcătuit din aluat, drojdie și alte ingrediente care dau pâinii un gust și aromă mai plăcută, sau care împiedică în timpul procesului de coacere să se formeze o crustă prea tare la suprafața pâinii.

Pâinea, în toate diferitele sale forme, este alimentul cel mai pe larg consumat din lume.

Eu aleg sa fac pâine acasă. De cele mai multe ori o fac simpla, din apă, făină și drojdie.

De curând am descoperit o făina foarte bună în magazinul online Super Mercato.

Iată cum fac eu pâinea cea de toate zilele:

Ingrediente:

1 kg făina Manitoba

apă

1 linguriță de sare

drojdie cât o nucă

Mod de preparare:

Cernem făina. Acuma am folosit faina Manitoba, decare pur si simplu m-am indragostit. Se comporta bine la framantat si painea a fost ca un burete.

Drojdia o punem în puțină apă la înmuiat. Peste făina adăugăm sarea, drojdia înmuiată și apă. Începem să frământăm. Nu am scris cantitatea de apă, deoarece adăugăm atâta apă până cand obținem un aluat potrivit de moale. Lăsăm la dospit, până iși dublează volumul.



Eu am pus aluatul la dospit într-un bol mare, din sticla, cu un design simplu dar elegant si foarte placut, cu margini usor ondulate, pe care il gasiti pe Dajar Magazin.

După ce aluatul a dospit îl luăm, îl modelăm și îl mai punem la dospit, intr-un vas pe o hartie de copt. 

Când începe sa creasca, bagam in cuptor un vas (cratita, oala) acoperit, sa se incalzeasca, cateva minute. Cand credem ca e cald, scoatem din cuptor si transferam painea in el. Luam asa cu hartia de copt pe care am pus-o la dospit si o punem in vasul de copt. Increstam painea cu o lama sau un cutit bine ascutit. Bagam painea la cuptor. Dupa cca 25 minute scoatem vasul si luam capacul. Painea o sa fie foarte frumos crescuta. O lasam la copt, inca vreo 30-40 minute, sau poate mai mult. Depinde de fiecare cuptor. Cum stim ca e coapta? O scoateam din vas si o ciocanim cu degetul. Daca suna a gol si e usoara, atunci e coapta.

O scoatem si o punem la odihna pe un gratar acoperita cu un prosop de bucatarie.

Aceasta a fost reteta mea simpla de paine.

Daca vreti sa luati si voi faina Manitoba, o gasiti pe site-ul www.supermercato.ro si sa stiti ca o sa aveti si o reducere de 10% daca introduceti codul “culiliinbucatarie”.