Acu câțiva ani, am aflat că pot face și eu în casă pastramă, printr-un procedeu extrem de simplu: extragerea apei din carne cu ajutorul amestecului de sare și zahăr și aromatizarea cu diverse condimente în funcție de gust și potrivire. M-am inspirat din postările de  pe forumul culinar: http://artaculinara.com/forums/topic/686-pastrame-de-tot-felul/

Ingrediente:

Carne de porc, mușchi sau cotlet

Amestec de sare si zahar in proportia de 3 la 1. Multiplu de : trei linguri de sare si una de zahar

cimbru uscat, piperul sau diverse condimente în funcție de gust și potrivire

Mod de preparare:

Cotletul sau mușchiulețul  se curăță de toate micile zgîrciuri și pielițe. Dacă e prea gros îl tăiem în două. Adăugăm condimentele în amestecul de sare și zahăr.

Am învelit cotletul cu amestecul de sare, zahăr și condiment. L-am pus într-o cutie, pe care o acoperim cu folie și o băgăm  în frigider, 6-7  zile. Se întoarce cotletul în fiecare zi eliminând din castron sucurile ce se scurg. După cele 7 zile, se spală de condiment și se usucă foarte bine cu prosoape de hârtie absorbantă, de umezeală și se atârnă în cămări uscate și răcoaroase, sau în pod, timp de câteva zile.

 A fost un adevărat succes.

P.S. Se poate face din carne de vită, somon, pui, rață sau orice carne vreți voi.

Pofta bună!