Repostez rețeta de covrigi sârbești. Numai buni de ronțăit la un film, lăngă un ceai sau o cafea.

Ingrediente:

 

1 kg faina alba

300 ml apa calda

200 ml lapte cald

100 ml ulei

1 lingura de zahar

1 lingurita de sare

15 grame de drojdie granulata

 

Pentru finisat:

1 ou batut

3 linguri de faina

1 lingurita de sare

Semințe de susan

 

Mod de preparare:

Dizolvati, pentru inceput, drojdia si zaharul in putin lapte cald, adaugati o lingura de faina din cantitatea totala, lasati sa actioneze drojdia (pana da semne ca vrea sa se umfle) apoi adaugati, intr-un vas incapator in care ati pus faina si ati amestecat-o cu sarea, laptele si apa, maiaua si uleiul si framantati energic cel putin 5 minute, Aluatul trebuie sa fie nelipicios dar nu foarte tare.Bila de aluat se lasa la odihna timp de 30 de minute, intr-un loc cald si ferit de curenti de aer, pana isi dubleaza volumul.

Pregatiti amestecul sarat cu care se vor prelinge covrigii, amestecand faina, sarea si atata apa cat e nevoie pentru a se forma un aluat fara cocoloase, de grosimea celui de clatite.

Pe planul de lucru usor uns cu ulei rasturnati aluatul si il impartiti in 20 pana la 24 de bucati cat mai egale.

 Fiecare bucata se ruleaza intr-un "snur" lung (aprox. 40-50 cm), cu diametru de 8 mm - 1 cm.

"Snurul" de aluat se indoaie in doua. Capetele se rasucesc de doua ori, apoi se intorc invers, perpendicular pe bucla covrigului si se trec sub aceasta, la o distanta de 3-4 cm unul fata de celalalt; se apasa usor si se finiseaza forma covrigului, marind cele trei spatii formate in urma impletirii aluatului.

Se aseaza in tava acoperita cu hartie de copt si se lasa inca 5 minute la temperatura bucatariei (in care e foarte cald, deja, odata cuptorul incins), se ung cu ou batut, se pesara seminte de susan si se dau la cuptor .Dupa 10 minute incep sa se rumeneasca,se scoate tava din cuptor si se preling covrigii cu amestecul sarat -format din faina, sare si putina apa (cu lingura, ca si cum am turna o glazura descriind zig-zag-uri).

Se dau din nou la cuptor, inca 4-5 minute, timp in care covrigii se rumenesc frumos iar amestecul sarat se usuca.

Tips:  Dacă vreți se pot și opari și devin mai crocanți.

Reteta o am de d-na Laura, de acu câțiva ani buni și o fac foarte des.







Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe

Facebook și Instagram:

De asemenea, dacă ți-a plăcut rețeta, apreciez dacă o distribui. Iar dacă o pregătești și tu, anunță-mă și pe mine. Poți folosi @cu_lili_in_bucatarie pe Instagram, @CuLiliinbucatarie pe Facebook   și așa voi afla și eu că te-ai bucurat de o rețetă de a mea.