În weekend mi-am propus de ziua fiicei mele, să fac o prăjitură de care doar acuma am auzit că se face la o cofetărie de la noi, așa că este pentru prima dată când fac această prăjitură delicioasă, fragedă și aromată cu alune sau nuci și magiun de prune, dar nu pentru ultima.

Necesită un oarecare timp, dar își merită fiecare picătură de efort! Este destul de ieftină și cu ingrediente la îndemâna oricui, chiar dacă unii vor fii tentați să spună că dulceața de lapte nu se găsește sau să ma întrebe de unde să o cumpere. Se găsește pe site la Camara Moțului, în Auchan și probabil și la altele. Iar dacă faceți cu alune le găsiți gata tocate pe site la Allu.roCeea ce este interesant la această prăjitură constă în faptul ca foile se fac de fapt din 3 părți cu vanilie, unse cu magiun și presărate cu aluat răzuit de cacao. 

M-am inspirat de aici și pe această ma bucur că am ales această variantă.  Rămâneți alături pentru lista ingredientelor și modul de preparare, iar rezultatul va fi de-a dreptul magnific. O să încerc și varianta de post.

Ingrediente:

Pentru foi  (3 foi ):

500 g făină

200 g zahăr

200 g unt

1 ou

100 g smântână fermentată cu 20% grăsime

20 g cacao pudră

1 linguriță extract de vanilie

1 praf de copt

1 praf de sare

Pentru strat:

150 g alune sau nuci (tocate)

200 g magiun de prune

Pentru cremă:

400 ml lapte

2 linguri făină sau amidon

Un borcan de 400 ml dulceață de lapte sau 200 g lapte condensat îndulcit

200 g unt

1 lingură extract de vanilie sau 8 g zahăr vanilat

 Mod de prerarare:

Într-un bol punem zahărul cu untul, praful de sare și le batem până se deschide untul la culoare.  Adăugăm oul și îl încorporăm mixând în continuare. Încorporăm și smântâna și mai mixăm 1 minut. Adăugăm făina amestecată cu praful de copt în 2-3 tranșe și o amestecăm cu ajutorul unei linguri de silicon, eventual cu ajutorul robotului de bucătărie. Nu băgați mâna pentru că se va dezvolta glutenul din făină și veți obține niște foi tari. Din aluatul obținut luăm o treime (1/3) din el și adăugăm cacaua, apoi punem aluatul într-o folie și îl punem în congelator. Cealaltă parte o împărțim în 3 părți egale, le punem într-o folie și o dăm la frigider pentru 40-45 de minute. Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Tocăm grosier 150 g nucă. Eu am avut alune gata uscate și tocate.

După trecerea timpului de stat la frigider, respectiv la congelator, luăm câte o bucată de aluat fără cacao și îl întindem pe un plan de lucru presărat cu făină. Decupăm marginile astfel încât să obținem o dimensiune de 20/30 cm pentru fiecare foaie.

Împărțim magiunul în 3 părți egale și ungem fiecare foaie cât se poate de bine, adică până în marginea aluatului. Împărțim și alunele/nuca în 3 părți egale și o presărăm deasupra magiunului.

Pe răzătoarea cu ochiuri mari dăm aluatul cu cacao și îl distribuim uniform peste toate cele 3 foi unse cu magiun și nuca presărată. Cu grijă distribuim cât se poate de uniform pe toată suprafața foii.

Coacem 12-14 minute, în funcție de cuptorul fiecăruia sau până marginile foii albe devin ușor aurii - brune. Le scoatem pe un grătar și le lăsăm să se răcească.

Mod de preparare pentru cremă:

Punem toate ingredientele într-o crăticioară cu excepția untului și le omogenizăm. Punem cratița la fiert pe foc mediu spre minim și amestecăm într-una cu atenție pe toată suprafața cratiței, până se ingroasă. Încorporăm untul rece și dăm crema la rece. După ce s-au răcit foile scoatem crema de la frigider și cu ajutorul unui robot de Bucătărie o mixăm până obținem o cremă lucioasă și fermă.

Din capetele aluatului rămas intindem o foaie și coacem 7-8 minute la 180 de grade, după care o sfărâmăm și amestecăm cu alunele/nuca rămasă.

Asamblare:

Pe o tavă sau un blat de bucătărie punem câte o foaie, o treime din cremă și tot așa până terminăm cu atât cu foile dar și cu crema. Presărăm amestecul de nucă cu sfărmurile din foaia coaptă și dăm la loc răcoros pentru minim 6 ore sau până a doua zi.

Așadar nu e complicat, însă durează ceva mai mult, dar merită tot efortul, iar de aici nu îmi rămâne decât să vă doresc spor la treabă și poftă bună!





Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe

Facebook Instagram și Youtube 

De asemenea, dacă ți-a plăcut rețeta, apreciez dacă o distribui. Iar dacă o pregătești și tu, anunță-mă și pe mine. Poți folosi @cu_lili_in_bucatarie pe Instagram, @CuLiliinbucatarie pe Facebook   și așa voi afla și eu că te-ai bucurat de o rețetă de a mea.