Cum se face untul acasă

 


Unt proaspăt, din frișcă 36%

Diminețile liniștite sunt perfecte pentru experimente simple în bucătărie. Astăzi am vrut să văd cât de ușor se face untul acasă, dintr-o frișcă bună. Am ales frișca lichidă 36%, pe care o folosesc des și la deserturi.

Am turnat 1 litru de frișcă rece, direct din frigider, în bolul mixerului. Am pornit la viteză medie și am urmărit transformarea. Mai întâi s-a făcut frișcă bătută, apoi s-a îngroșat, iar după aproximativ câteva grăsimea s-a separat de zer.

Când am văzut bucățile galbene de unt și lichidul albicios, am oprit mixerul. Am strecurat conținutul printr-o sită fină și am spălat untul cu apă foarte rece, schimbând apa de 2-3 ori, până a rămas limpede. Astfel se elimină complet zerul.

La final, am modelat untul cu o spatulă și l-am pus într-un bol curat. Poți adăuga puțină sare pentru o aromă mai intensă.

Din 1 litru de frișcă 36% am obținut 478 grame de unt proaspăt, cremos și cu gust autentic.

Sfaturi utile

Păstrează untul în frigider, într-un recipient acoperit, până la 7 zile.

Dacă vrei să-l păstrezi mai mult, îl poți congela în porții mici.

Pentru o variantă aromată, poți adăuga verdețuri tocate fin, usturoi sau coajă de lămâie rasă.

Poți folosi zerul rămas la aluaturi, clătite sau pâine, are un gust plăcut și e plin de proteine.




0 Comments

Mulțumesc de vizită,de comentariul făcut și te mai aștept dragă cititorule!!

Follow Me On Instagram