De cate ori avem o ocazie speciala, ne straduim sa impresionam invitatii. Decorul si preparatele sunt cele mai la indemana „tactici de cucerire” pe care le putem aborda. Chiar daca vremurile actuale nu ne mai permit sa organizam mese la fel de mari precum eram obisnuiti, chiar si cele restranse, cu doar cativa membri ai familiei, pot fi deosebite.

Conform unui studiu facut de cercetatorii de la Universitatea Guelph, mesele in familie sau cu prietenii contribuie la dezvoltarea unor obiceiuri alimentare mai sanatoase, decat daca am lua masa singuri. Acest lucru e valabil in special in randul copiilor si tinerilor.

 Cine a organizat o masa festiva stie ca sunt atat de multe de facut, incat timpul nu iti e cel mai bun prieten. Aflam, asadar, in acest articol, care sunt cele mai rapide si de efect pregatiri pentru o masa de neuitat in amintirea invitatilor:

 

1.     Fata de masa

Sa incepem cu inceputul, cum se spune. Unul dintre cele mai importante lucruri atunci cand vorbim despre o masa festiva este chiar fata de masa. Trucul este sa ai mereu in casa o fata de masa alba, impecabila, fara pete. Te va salva din orice situatie. Asigura-te ca obtii albul stralucitor cu un detergent puternic si eficient, cum este Gel Activ de la Asevi. Formula concentrata indeparteaza si cele mai incapatanate pete de mancare de la mesele anterioare si te ajuta sa recapeti albul care sa ia ochii invitatilor.

Fata de masa impecabila o poti combina in functie de eveniment cu un napron sau o traversa de masa colorata / tematica (modele de Craciun, de An Nou, de Valentine’s Day, de Paste, de zile nastere sau onomastice). Rezultatul va fi unul surprinzator si de fiecare data diferit si potrivit cu celebrarea.

 

2.    Suporturi pentru farfurii

Continuam aranjamentul perfect cu urmatorul strat de pe masa - si anume suporturile de farfurii. Daca masa este chiar una speciala si ai si alti invitati in afara de membrii familiei restranse, atunci ai o regula foarte clara de respectat: spune NU plasticului! Recomandarea vine dincolo de beneficiile pentru mediu, care nu sunt nici acestea de neglijat. Dar, mai mult decat atat, suporturile din plastic pot da uneori un aer...ieftin. Si nu vrem asta, nu-i asa?

Opteaza pentru suporturi din material sau bambus. Sunt la preturi foarte bune si vor schimba cu totul decorul, conferindu-i eleganta de care are nevoie evenimentul.

 

3.    Aranjamente florale

Deviza noastra e nicio masa fara flori. Acestea dau si rafinament alaturi de o stare de bine invitatilor. De preferat ar fi sa alegi flori naturale, nu artificiale, Avem si aici, totusi, un secret. Ce credeai? Trucul este ca orice aranjamente florale alegi, acestea sa fie dispuse simetric pe masa si... joase. Ideea este ca invitatii sa se poata vedea unul pe altul, sa nu fie nevoiti sa stea cu capul intr-o parte sau sa mute florile pentru a vedea interlocutorul. Tine minte: Eleganta si confort!

 

4.    Nelipsitele fructe

E important sa stii ce mananca fiecare participant la masa. Fie ca e vegetarian sau la dieta, frumos este sa respecti alegerile fiecaruia. Dar indiferent ce alegi sa servesti, ideal este ca pe masa sa fie si fructe - asezate frumos pe platouri sau fructiere. Acestea sunt bune si pentru invitatii care urmeaza un regim special, insa sunt grozave si intre felurile de mancare, mai ales daca preparatele sunt mai grele, cu sosuri sau grasimi. Fructele taie greata, cum s-ar spune!

 

5.    Bufet suedez

Bufetul suedez e ideal si pentru gazda si pentru invitati. Ai si tu un ragaz, stiind ca ei se vor putea servi singuri si nu se mai confrunta cu rusinea de a mai cere ceva in plus. Pentru a evita aglomerarea, recomandarea noastra este ca pe o masuta separata dintr-un colt al camerei sa fie asezate platouri pentru bufet suedez. Acestea pot contine aperitive, deserturi sau chiar platouri cu felurile deja servite, pentru cei care isi mai doresc o portie.

 Asadar, ce spui de ideile noastre? Asa-i ca nu sunt deloc complicate, sunt bune si pentru buzunar, dar si de efect? Iti garantam ca sunt moduri excelente pentru a-i multumi chiar si pe cei mai pretentiosi.

Ah, inca ceva. Stiai ca regulile bunelor maniere spun ca gazda este cea care initiaza o conversatie la masa, nu invitatii?