Repostez rețeta de covrigi cu sare sau covrigi sârbești. Numai
buni de ronțăit la un film, lăngă un ceai sau o cafea. Rețeta am descoperit-o
la d-na Laura Laurențiu în 2011 și de atunci o fac mereu.
Ingrediente:
1 kg faina alba Nota 11
300 ml apa calda
200 ml lapte cald
100 ml ulei
1 lingura de zahar
1 lingurita de sare
15 grame de drojdie granulata
Pentru finisat:
1 ou batut
3 linguri de faina
1 lingurita de sare
Mod de preparare:
Dizolvati,
pentru inceput, drojdia si zaharul in putin lapte cald, adaugati o lingura de
faina din cantitatea totala, lasati sa actioneze drojdia (pana da semne ca vrea
sa se umfle) apoi adaugati, intr-un vas incapator in care ati pus faina si ati
amestecat-o cu sarea, laptele si apa, maiaua si uleiul si framantati energic
cel putin 5 minute, Aluatul trebuie sa fie nelipicios dar nu foarte tare.Bila
de aluat se lasa la odihna timp de 30 de minute, intr-un loc cald si ferit de
curenti de aer, pana isi dubleaza volumul.
Pregatiti
amestecul sarat cu care se vor prelinge covrigii, amestecand faina, sarea si
atata apa cat e nevoie pentru a se forma un aluat fara cocoloase, de grosimea
celui de clatite.
Pe planul
de lucru usor uns cu ulei rasturnati aluatul si il impartiti in 20 pana la 24
de bucati cat mai egale.
Fiecare bucata se ruleaza intr-un
"snur" lung (aprox. 40-50 cm), cu diametru de 8 mm - 1 cm.
"Snurul"
de aluat se indoaie in doua. Capetele se rasucesc de doua ori, apoi se intorc
invers, perpendicular pe bucla covrigului si se trec sub aceasta, la o distanta
de 3-4 cm unul fata de celalalt; se apasa usor si se finiseaza forma covrigului,
marind cele trei spatii formate in urma impletirii aluatului.
Se dau
din nou la cuptor, inca 4-5 minute, timp in care covrigii se rumenesc frumos
iar amestecul sarat se usuca.
0 Comments
Mulțumesc de vizită,de comentariul făcut și te mai aștept dragă cititorule!!