Ingrediente:

-           4,5 kg dovlecel

-           2 kg morcov

-           6 cepe mari

-           250 ml ulei

-           1 l de apă

-           sare neiodata și piper

-           mărar

-           un pliculeț de conservant

 

Mod de preparare :

Spalăm și sterilizăm borcanele.

Curățăm și spălăm legumele, apoi le tocăm: dovlecelul cubulețe, ceapa mărunt, iar morcovul îl dăm pe răzătoarea mare.

Punem uleiul în cratiță; adaugăm legumele tocate, sare după gust  și apă. Lăsăm tocana de dovlecei să fiarbă la foc mediu, până cănd se pătrund bine toate ingredientele și scade apa.

Apoi adăugăm mărarul și mai lăsăm tocana de dovlecei 5-10 minute la fiert, timp în care potrivim gustul de sare ( dacă mai trebuie) și piper. La final am pus și un plic de conservant și am lăsat să mai dea un clocot.

Punem tocana de dovlecei în borcane sterilizate, înfiletăm capacele și le mai dăm la dunst in bain-marie, încă cca 10-15 minute de când începe să fiarbă. După stingerea focului, lăsăm borcanele în cratiță până se răcesc definitiv, apoi le etichetăm și le trecem în cămară.

Iarna, când desfacem borcanele, încălzim tocana și o punem peste paste sau pur și simplu putem transforma conținulul unui borcan într-o supă cremă.

Vă doresc Pofta Buna!