Ingrediente pentru 2
cozonaci.
• 1 kg
faina 000 pentru cozonac
• 200 g
zahar
• 80 g drojdie proaspata
• 4 oua
si 2 galbenusuri
• esenta
de vanilie
• 120 g
unt cu 82% grasime
• 80 g
ulei
• 500 g
lapte Artesana (sau altfel de lapte dar cu un procent de grasime mai mare),
caldut
• un praf
de sare
* Pentru
umplutura avem nevoie de:
• 200 g
nuca macinata
• 150 g
zahar
• 3 linguri de cacao
• 7-8
linguri de lapte fierbinte
• 2
albusuri (ne vor ramane de la cele 2 galbenusuri de la aluat)
• un
galbenus de ou amestecat cu o lingura de lapte pentru uns
• seminte
de susan negru pentru ornat
Mod de
preparare:
Cernem
faina intr-un bol si o amestecam cu sarea.
Amestecam
intr-un bol mic drojdia cu 2 linguri de zahar pana se lichefiaza.
Incalzim
laptele si il amestecam cu zaharul (sa nu fie fierbinte)
Batem
ouale (cele 4 oua si cele doua galbenusuri).
Facem un
cuib in faina si adaugam drojdia, ouale si laptele.
Framantam
pana cand aluatul nu se mai lipeste foarte tare de maini.
Incepem
sa adaugam treptat, cate un cubulet de unt in aluat si framantam pana se
incorporeaza.
La prima
dospire lasati maxim 30 minute sa creasca, iar dupa ce i-ati pus in tava ii lasati la dospit pana ce si-au
dublat volumul.
Intre
timp ne ocupam de umplutura. Batem albusurile de oua spuma.
Amestecam
nuca macinată cu laptele fierbinte, zaharul, cacao.
Incorporam
si albusurile batute si omogenizam. Daca vi se pare prea uscata umplutura, mai
adaugati lapte, dar nu mult, ca apoi exista riscul sa curga cand incercati sa
rulati cozonacul.
Cand
aluatul si-a dublat volumul, il rasturnam pe o suprafata presarata cu faina si il
divizam in 4 bucati egale.
Intindem
una din bucati intr-o forma cat de poate de dreptunghiulara si punem pe ea 1/4
din umplutura si o distribuim pe toata suprafata aluatului.
Rulam si
dam de o parte. Repetam procedura si cu o a doua bucata de aluat.
Cand avem
doua rulouri gata, le asezam unul langa celalalt si le “impletim” ca sa formam
primul cozonac.
Asezam
cozonacul obtinut, cu grija, intr-o tava acoperita cu hartie de copt si repetam
procedura si pentru cel de-al doilea cozonac. Îi puneti in tava ii lasati la
dospit pana ce si-au dublat volumul. Îi ungem cu un amestec dintr-un ou si 3-4
linguri de lapte. Îi ornam cu seminte de susan.
Ii bagam
in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius pentru 45 de minute.
Daca se
rumenesc prea tare inainte de cele 45 de minute, puteti acoperi cozonacii, in
cuptor, cu o foaie de copt.
Cand
timpul s-a scurs, scoatem cozonacii îi invelim in prosop de bumbac, si ii
bagam într-o pungă si ii lasam asa la racit.
Va vor
iesi ce mai pufosi cozonaci!
0 Comments
Mulțumesc de vizită,de comentariul făcut și te mai aștept dragă cititorule!!