Ingrediente pentru 2 cozonaci.

• 1 kg faina 000 pentru cozonac

• 200 g zahar

• 80 g drojdie proaspata

• 4 oua si 2 galbenusuri

• esenta de vanilie

• 120 g unt cu 82% grasime

• 80 g ulei

• 500 g lapte Artesana (sau altfel de lapte dar cu un procent de grasime mai mare), caldut

• un praf de sare

* Pentru umplutura avem nevoie de:

• 200 g nuca macinata

• 150 g zahar

• 3 linguri de cacao

• 7-8 linguri de lapte fierbinte

• 2 albusuri (ne vor ramane de la cele 2 galbenusuri de la aluat)

• un galbenus de ou amestecat cu o lingura de lapte pentru uns

• seminte de susan negru pentru ornat

Mod de preparare:

Cernem faina intr-un bol si o amestecam cu sarea.

Amestecam intr-un bol mic drojdia cu 2 linguri de zahar pana se lichefiaza.

Incalzim laptele si il amestecam cu zaharul (sa nu fie fierbinte)

Batem ouale (cele 4 oua si cele doua galbenusuri).

Facem un cuib in faina si adaugam drojdia, ouale si laptele.

Framantam pana cand aluatul nu se mai lipeste foarte tare de maini.

Incepem sa adaugam treptat, cate un cubulet de unt in aluat si framantam pana se incorporeaza.

La prima dospire lasati maxim 30 minute sa creasca, iar dupa ce i-ati pus in tava ii lasati la dospit pana ce si-au dublat volumul.

Intre timp ne ocupam de umplutura. Batem albusurile de oua spuma.

Amestecam nuca macinată cu laptele fierbinte, zaharul, cacao.

Incorporam si albusurile batute si omogenizam. Daca vi se pare prea uscata umplutura, mai adaugati lapte, dar nu mult, ca apoi exista riscul sa curga cand incercati sa rulati cozonacul.

Cand aluatul si-a dublat volumul, il rasturnam pe o suprafata presarata cu faina si il divizam in 4 bucati egale.

Intindem una din bucati intr-o forma cat de poate de dreptunghiulara si punem pe ea 1/4 din umplutura si o distribuim pe toata suprafata aluatului.

Rulam si dam de o parte. Repetam procedura si cu o a doua bucata de aluat.

Cand avem doua rulouri gata, le asezam unul langa celalalt si le “impletim” ca sa formam primul cozonac.

Asezam cozonacul obtinut, cu grija, intr-o tava acoperita cu hartie de copt si repetam procedura si pentru cel de-al doilea cozonac. Îi puneti in tava ii lasati la dospit pana ce si-au dublat volumul. Îi ungem cu un amestec dintr-un ou si 3-4 linguri de lapte. Îi ornam cu seminte de susan.

Ii bagam in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius pentru 45 de minute.

Daca se rumenesc prea tare inainte de cele 45 de minute, puteti acoperi cozonacii, in cuptor, cu o foaie de copt.

Cand timpul s-a scurs, scoatem cozonacii  îi invelim in prosop de bumbac, si ii bagam într-o pungă si ii lasam asa la racit.

Va vor iesi ce mai pufosi cozonaci!


Dacă vă plac rețetele mele, mă puteți urmări și pe

Facebook Instagram și Youtube 

De asemenea, dacă ți-a plăcut rețeta, apreciez dacă o distribui. Iar dacă o pregătești și tu, anunță-mă și pe mine. Poți folosi @cu_lili_in_bucatarie pe Instagram, @CuLiliinbucatarie pe Facebook   și așa voi afla și eu că te-ai bucurat de o rețetă de a mea.